Hlavní navigace

Novinky: SlimComputer, Secure Folder, VodBurner a další

11. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

SlimComputer 0.9 ENOficiální stránka

S koupí nového počítače si častokrát domů sice donesete čerstvý operační systém, leč zanesený nepotřebnými a obtěžujícími programy od výrobce. Promrhané místo na disku byste ve většině případů ještě překousli, zpomalený start v důsledku naprosto zbytečných aplikací spouštějících se zároveň se systémem už dokáže člověka nadzvednout ze židle. Zkušební verze a nabídky na placené produkty obvykle ignorujeme, proč se tedy popisovaného „odpadu“ nezbavit? Účinný zeštíhlovací přípravek ve nazývá SlimComputer. A nemusíte za něj platit horentní sumy, stáhnete jej zdarma.

Po stažení aktuálních seznamů zbytečného softwaru, který poskytuje komunita (podle slov autorů klíč k fungování SlimComputer), spusťte prohledání celého počítače. Nevyžádané programy, reklamní nabídky a toolbary se ukáží v seznamu, kde vidíte i jejich hodnocení. Také podle něj se můžete rozhodnout, které položky nakonec necháte z vašeho počítače nadobro zmizet. Provedené změny lze kdykoliv vrátit. Optimalizace systému si zasloužila svou vlastní sekci, pohrajete si v ní s aplikacemi po spuštění a službami. Zvláštního oddělení se dočkal i odinstalační nástroj, jehož výhodou oproti tomu ve Windows je uživatelské hodnocení, jež napoví méně znalým uživatelům, zda si program zaslouží pobývat na vašem disku.

nrg2iso ENOficiální stránka

S přibývajícími kapacitami pevných disků zájem o vypalování upadá. Ti, kdo stále preferují ukládání dat na stříbrné kotouče, ve velké míře používají moloch Nero, který si tak stále drží značnou převahu nad ostatními. Obrazy CD nebo DVD standardně ukládá ve vlastním formátu NRG, se kterým si zdaleka nerozumí každý (zdarma dostupný) vypalovací program. Naproti tomu soubory ISO umí v základu vypalovat dokonce i samotná Windows. Konverzi z prvního jmenovaného formátu do kompatibilnějšího ISO obstará jednoduchoučká aplikace nrg2iso. Výsledný obraz disku už vypálíte prakticky v kterémkoliv vypalovacím softwaru.

VodBurner ENOficiální stránka

Pojem „skypování“ se u nás docela běžně používá a rozumí mu i lidé, kteří se o počítače zajímají spíš okrajově. Hovory, méně často pak videohovory, využíváme, protože si za ně provozovatel služby nic neúčtuje. Příliš velkou popularitu si naopak nevydobylo zpoplatněné volání na mobily a pevné linky, případně obráceně, přestože by mělo být výhodnější než služby klasických operátorů. Hlasovou schránku získáte taktéž za úplatu. Při důležitých hovorech byste někdy ocenili možnost si je nahrát. Jenže takovou funkci Skype vůbec nenabízí.

VodBurner to naštěstí Skype naučí. Autoři jej dokonce ani nezpoplatnili – alespoň ne základní výbavu. Nahrávání se netýká pouhého zvuku, nýbrž rovnou celého videa. Smiřte se však s vodoznakem v rohu. Pokud jde o vystřihnutí nudných částí a přechody, tak si se zdarma dostupnou edicí vystačíte, pokročilé efekty můžete bez poplatku použít pouze při volání s jiným uživatelem VodBurneru, s běžnými uživateli Skypu funguje až placená verze.

Čtěte také: Využíváte Skype na maximum?
Novinka: Nový Skype 5 beta zvládne videohovory až s 10 lidmi najednou

Secure Folder 1.0 ENOficiální stránka

Na sdíleném počítači se zpravidla řeší otázka přístupu jednotlivých uživatelů ke souborům. Většinou na to odpoví univerzální řešení v podobě zvláštního účtu pro každého. Soubory a dokumenty každého zůstávají očím ostatních upřeny. Secure Folder nabízí řešení jiné, definovat jej lze slovy „prosté a účinné“. Zamykání složek heslem se účinkem rozhodně nemíjí. Při prvním spuštění programu budete vyzváni k zadání hesla. Pak následuje přidávání složek, které chcete ochránit. Buď tak učiníte přímo prostřednictvím Secure Folder, nebo pomocí kontextové nabídky složky.

Steam Mover 0.1 ENOficiální stránka

Hodně se v posledních letech hovořilo o tom, že herní PC scéna upadá. Mnoho vývojářských týmů začalo své tituly na PC vydávat s několikaměsíčním zpožděním než na konzolích, jiní od počítačů utekli úplně a věnují se jen konzolím. To vše kvůli rozšířenému pirátství, tak většinou zní oficiální stanoviska herních distributorů a vývojářů. Jenže popularita se počítačům znovu začala vracet s nástupem distribuční platformy Steam, kterou studio Valve představilo v roce 2004 při příležitosti vydání hry Half-Life 2. Zpočátku sice lidé těžko překonávali fakt, že za své peníze nedostanou krabici, ale pouhou hru v nehmotné podobě.

Na druhou stranu se nemusíte bát ztráty fyzického média, hru kdykoliv stáhnete ze serverů poskytovatele. Přes veškeré výhody, jež Steam nabízí, najdete na jeho kráse pár vad. Nelze ovlivnit, kam hru nainstalujete, protože se vše automaticky ukládá do adresáře, kam jste původně zmiňovanou službu nainstalovali. Pakliže vám plný disk brání v instalaci nových her, zatímco na druhém disku máte místa na rozdávání, nemožnost přesunout Steam i s hrami jinam je značně frustrující. Situaci zachraňuje jednoduchá aplikace ve velice rané fázi vývoje, Steam Mover. Hry můžete přesunout na jiný disk, zatímco Steam bude stále nainstalovaný v původním adresáři. Steam Mover funguje ve Windows 7 a Vista  a na discích naformátovaných souborovým systémem NTFS.

MMF24

TouchpadPal 1.1 ENOficiální stránka

Psaní na notebooku bývá trochu zrádné. Nejhlavnějším nepřítelem je pro mnoho lidí často netypické rozložení kláves, někdy navíc chybí úplně numerický blok, takže čísla píšete pomocí alfanumerické části. Ani nízký zdvih kláves prakticky nikomu na radosti nepřidá. K tomu všemu pod klávesnicí překáží touchpad, bez kterého byste ovšem nepřežili (za předpokladu, že zrovna nemáte k dispozici myš). Dotknout se jej omylem přeci jen není zrovna velký problém, což vám, když se najednou text objevuje ve zcela jiné části dokumentu, akorát přidělá práci. S tím se naštěstí můžeme vypořádat softwarově, za použití aplikace TouchpadPal. Při psaní na klávesnici touchpad vypne, čímž zabrání nejednomu přehmatu.

Další zajímavé novinky: