Hlavní navigace

Novinky: Trillian 5.0 Beta, BitTorrent 8.0 Alpha, PotPlayer 1.5 Beta a další

5. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Trillian 5.0 Build 30 Beta CZOficiální stránka

Kecálek Trillian má solidní základnu loajálních uživatelů. Pokud jste mu na chuť nepřišli, mohla by to změnit chystaná pátá generace. S opravdu skvostným vzhledem na míru ušitým moderním Windows a integrací se sociálními sítěmi dostává další šanci oslovit jedince nespokojené s jejich stávajícím komunikátorem. Jeho autoři se jej nesnaží prosadit na jediné platformě, naopak expandovali na iPhone, BlackBerry a naposledy také na Android. Poslední testovací verze má ambice překonat rozdíly platforem a různých edicí Trillianu, a to synchronizováním napříč všemi platformami – v reálném čase. Idea je taková, že po odchodu od počítače (ať už s Windows, nebo s Applovým Macintoshem) a na předešlou konverzaci plynule navážete třeba v telefonu s Trillianem pro Android.

Vychytralý systém pozná, že jste přešli na jiné zařízení a na tom původním přestane na příchozí právy upozorňovat. Nejde ovšem o novátorskou myšlenku, komunikační síť Jabber posílá zprávy na zařízeni, kde jste byli naposledy aktivní. V kombinaci s účtem na Gmailu se vám zazálohují všechny chaty. V Trillianu se za zálohování historie konverzací platí, zdarma se ale stále můžete připojit ke všem běžných sítím jako ICQ, Google Talk nebo Windows Live Messenger, což je výhoda oproti popisovanému řešení s Jabberem. K tomu za vás kecálek pravidelně zkontroluje nové e-maily a události na Facebooku.

Verbum 2012 Alpha 1 ENOficiální stránka

Textové editory řadu let vůbec nezměnily tvář. Poznámkový blok je stále stejný a jednoduchý, Microsoft Word naproti tomu funkce s každou další verzí přibíral, takže už občas dokáže konat zázraky. V oblasti vzhledu se ale nic zásadního nedělo a Microsoftu bylo jasné, že se musí vydat jinou cestou. Jeho sada kancelářských aplikací Office 2007 proto prošla natolik výraznou proměnou, že by ji člověk ani na okamžik nepovažoval za příbuznou s předchozími verzemi. Naopak Verbum neboří hranice a drží se spíše klasického zažitého vzoru, přičemž ho trochu posouvá do extrému. Všechny funkce mají zástupce na nástrojové liště, dokonce zde nenajdete samostatné okno s předvolbami – všechna dostupná nastavení se mění pomocí ikonek na zmíněné liště.

V budoucnosti toto možná přestane platit a my se okna s předvolbami dočkáme. Vylepšovat se toho bude více, první veřejné testovací verzi hrozí hlavně zvýšený výskyt nepříjemných chyb. Pak přijdou na řadu citelně chybějící funkce s automatickým ukládáním v čele. Momentálně bych pochválil decentní vzhled, který se hned tak neokouká. Verbum vyžaduje .NET Framework 4.0.

BitTorrent 8.0 Alpha ENOficiální stránka

Kdo by neznal BitTorrent, zvlášť když se objem přenesených dat skrze tuto výměnnou síť z významné části podílí na celkovém množství přenesených dat v rámci celého internetu. O kvalitní klienty nikdy nouze nebyla, na výběr jich máte poměrně dost. V posledních letech drží žezlo miniaturní uTorrent, jenž si získal přízeň milionů díky povedenému úspornému provedení. Zjednodušení ale stále není pro řadu méně zkušených lidí dostatečné, takže to společnost BitTorrent, Inc., pod jejíž křídla spadá uTorrent a méně úspěšný BitTorrent Mainline, chce zkusit jinak. Projekt Chrysalis (program se hlásí jako BitTorrent 8.0, Chrysalis je kódové jméno) má být novým začátkem druhého jmenovaného produktu. Vlastně používá stejné jádro, skutečně důkladně se pracovalo na uživatelském prostředí. Otázkou je, jak se na něj cílová skupina zatváří.

A že to zjevně mají být spíše začátečníci nežli zkušení stahovači. BitTorrent 8 působí možná zbytečně barevně, ale jde o první alfaverzi, ve finále může vypadat jinak. Neznalým ale každopádně usnadňuje stahování, o což tu běží. Spousta lidí si klienta pro výměnnou síť nainstaluje, jenže neví, jak ses ním zachází. Následuje samozřejmě odinstalace. Chrysalis by mohl situaci zachránit. Program vyžaduje Windows s prohlížečem Internet Explorer 8.

PotPlayer 1.5 Build 26967 Beta ENZrcadlo

Korejský KMPlayer se řadí k nejlepším multimediálním přehrávačům vůbec. Minimálně to platilo v uplynulých letech. Od akvizice společností Pandora TV projekt více méně ustanul na mrtvém bodě a je stále zřejmější, že jeho dnům odzvonilo. Jeho původní autoři se znovu vrhli do vývoje a své nové dítko pojmenovali PotPlayer. V podstatě jde o vylepšenou verzi a duchovního pokračovatele KMPlayeru, který novější původ potvrzuje existencí 64bitové verze. Sám o sobě by měl přehrát skoro jakýkoliv soubor bez nainstalovaného balíku s kodeky. Oficiální stránka naneštěstí neobsahuje anglický překlad, takže pokud neumíte korejsky, moc si nepočtete. Vezměte proto prosím zavděk anglickou Softpedii, odkud stáhnete PotPlayer v anglické verzi.

Simple Block 1.0.1 EN Oficiální stránka

Reklamy každého otravují a jejich počet spíš vzrůstá, než aby klesal. Pro většinu prohlížečů proto vznikly doplňky blokující dotíravý obsah ze stránek. Dokonce existuje řešení pro Internet Explorer a nazývá se Simple Block. Požadavky na počítač paradoxně uvádějí jako nejstarší podporovaný systém Windows 2000, zatímco nejstarším prohlížečem je Internet Explorer 7. Ten ale Microsoft vydal až pro Windows XP. Mnohem zajímavěji pro většinu z nás zní fakt, že Simple Block nepostrádá kompatibilitu s nejnovější devátou generací redmondského prohlížeče. Mně osobně se v něm při testování reklamy opravdu nezobrazovaly, při prvním spuštění se mi ale nezobrazila stránka, kde se má vybrat stát, v němž se nacházíte. Program by pak měl pracovat o něco spolehlivěji.

Aktualizace filtrů probíhají automaticky, takže se po nainstalování nemusíte o nic dalšího starat. Simple Block svou práci nešidí a reklamní pruhům zabrání, aby se stáhly. Jiné podobné produkty někdy prostě jen poutače schovají a data se tak jako tak přenesou do vašeho počítače.

MMF24

IZArc 4.1.6 CZOficiální stránka

Jeden z lepších a oblíbenějších zdarma dostupných komprimačních programů se nevyvíjí zrovna rychlostí světla, úplně mrtvý projekt ale také není. Důkazem budiž poslední, převážně opravné vydání, které dále zlepšuje kompatibilitu s formátem 7-ZIP. Jinak se nám dostal do rukou starý dobrý IZArc se vším, co k němu patří. Rozumí si s naprosto dostatečným počtem typů archivů, umí je vytvářet (včetně samorozbalovacích), měnit jejich obsah, testovat a kdo ví, co dalšího. K ruce tu jsou pokročilejší funkce konverze a oprava poškozených archivů. IZArc se integruje přímo do Průzkumníka Windows pro snazší obsluhu příslušných souborů.

Další důležité novinky: