Hlavní navigace

Novinky: VirtualBox 4.2, Maxthon 3.4.5, SpeedFan 4.47 a další

14. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Maxthon 3.4.5 CZOficiální stránka

Jedna z dlouhodobě nejúspěšnějších grafických nadstaveb pro prohlížeč Internet Explorer, resp. jeho jádro Trident, se nazývá Maxthon. Svého času byl známý pod názvem MyIE a nabízel pokročilé funkce jako prohlížení v panelech, které je dnes úplně běžné. Kromě toho jste si vždycky mohli vybrat mezi dvěma vykreslovacími jádry. Aktuální řada vedle Tridentu podporuje WebKit, proslavený především z Google Chromu. Prostředí ale těžko nazvete úsporným, na dnešní dobu je docela přebujelé.

Poslední vydání přidává podporu pro přihlašování k účtu Maxthon pomocí Facebooku a Twitteru. Prohlížeč totiž dovede uživatelská data synchronizovat, jak se dneska sluší. Vývojáři opravili problémy s vysokým využitím procesoru, padání způsobené technologií WebGL a zlepšili podporu notifikací v HTML5.

 

VirtualBox 4.2 CZOficiální stránka

Jeden z neoblíbenějších nástrojů na tvorbu a provoz virtuálních počítačů, VirtualBox, se dočkal dalšího povýšení. Svižný vývoj nám dělá radost a potěší i vás. (Podle Oraclu jde dokonce o nejoblíbenější platformu na světě.) Snazší život budou mít především správci, kteří pracují s několika virtuálními počítači. Jejich správa totiž doznala zlepšení, nyní je můžete seskupovat. Navíc je můžete nastavit tak, aby se tyto stroje probouzely spolu s hostitelským systémem. Pár úprav postihlo také ovládání síťových prvků, na jeden počítač připadá maximálně 36 síťových karet.

Původně jste byli limitováni na osm. Běžně tuto novinku sice nevyužijete, kdo ale ví, jak tak vysoký počet síťových prvků spotřebovat, bude potěšen. VirtualBox 4.2 již plně podporuje Windows 8.

 

KeePass 2.20 CZOficiální stránka

Trápí vás hesla? Nemusíte si je nutně všechna pamatovat. Bezpečnost nicméně nepodceňujte, klidně generujete složitá hesla, ukládejte je ovšem do KeePass. Vždycky vám tak v cestě bude stát jediné hlavní heslo. A jedno složité si zapamatujete, že? Správce hesel s otevřeným zdrojovým kódem se může stát vaší ceněnou pokladničkou, ke svému běhu však vyžaduje .NET Framework 2.0 nebo novější. Ten od dob Visty naleznete ve Windows přímo. Aplikace se nemusí instalovat, kromě uchovávání dovede hesla generovat. Nabízí i slušné možnosti exportu.

 

Nová verze sice nepřichází s ničím převratným, čeho byste si všimli, zabraňuje ale například tichým útokům tím, že autentifikuje hlavičku souborů KDBX. KeePass 2.20 přidává i správu pracovních adresářů. Pamatuje si zvláštní adresář v každém dialogu. Funkci můžete vypnout.

 

SpeedFan 4.47 ENOficiální stránka

Rychlost otáčení některých větráčků v počítači můžete ovlivnit. Proč si na pomoc nevzít nástroj, který se ve svém oboru řadí k nejoblíbenějším. Dále vám prozradí ale i něco o vašem pevném disku, jestli třeba náhodou nepotřebuje výměnu. Přehledová tabulka vám na malém prostoru vypíše vše podstatné o momentálním stavu počítače. Na očích budete mít přehled aktuálního vytížení všech jader procesoru, včetně jejich teploty, nebo i stav akumulátoru v notebooku. Zjistíte rovněž, jak dlouho trvá vaše relace. SpeedFan se hodí k zaznamenávání měření teploty komponent, vyrobí vám pěkný graf.

Poslední vydání tradičně opravuje chyby a přidává podporu řady různých součástí hardwaru. Vývojáři kupříkladu napravili špatnou detekci teploty procesorů s kódovým označením Ivy Bridge.

 

ZebNet ShutDown Manager 1.0 ENOficiální stránka

Osobně si sice nemyslím, že by vypínání počítače ve starších Windows bylo nějakou komplikovanou procedurou, Windows 8 nám avšak tuhle akci trochu znepříjemnila. Existuje mnoho cest, jak se vrátit z nějakému jednoduššímu konceptu vypínání počítače, dnes vám ukážeme další. ZebNet ShutDown Manager vám do oznamovací oblasti jednoduše přidá ikonku s nabídkou akcí souvisejících s napájením. Vypínání, restartování nebo odhlašování budete mít vždy po ruce. Můžete si zapnout potvrzování, abyste si třeba počítač nevypnuli omylem.

V takových Windows 7 si instalací aplikace zřejmě moc nepomůžete, užitečný prográmek bychom naopak doporučili především majitelům Windows 8. A možná Ikspéčkářům.

 

MiniGet 1.0.8 ENOficiální stránka

Minimalistický nástroj na stahování souborů z výměnné sítě BitTorrent připomíná začátky kdysi malého a skromného uTorrentu. Ten se ale časem nafoukl, což se nelíbí všem fanouškům, kteří si ho dříve oblíbili právě pro jeho jednoduchost a nenáročnost. Možná ještě větší důraz na nekomplikovanost klade MiniGet. Bojí se ukázat více než pár základních ovládacích prvků na obsluhu přenosů.

Žádné komfortní prostředí nečekejte, nenáročným jedincům ale dostačovat bude. Za minimalističnost si zaslouží ocenění. Slibuje rychlé stahování a nízké vytížení hardwaru. Kromě torrentů podporuje také stahování pomocí protokolu FTP nebo HTTP.

MMF24

 

Další důležité novinky: