Hlavní navigace

Nový Acer Aspire One - desetipalcová novinka podrobně

30. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na zveřejnění finálních specifikací nového desetipalcového Aceru čekal celý svět s napětím. Acer s předchozí verzí model Aspire One dobil první příčky žebříčků prodejnosti ve světě a dalo se tedy očekávat, že tuto dobitou pozici bude jen velmi nerad opouštět. A právě model Aspire One D150, jak se desetipalcová novinka oficiálně označuje, je tím, na jehož bedrech tento úkol leží.

Na první pohled je patrná velká inspirace úspěšných předchůdcem, i když mnoho prvků bylo řešeno odlišně. Tak například touchpad: ten má nyní tlačítka umístěna u spodní hrany, namísto jejich bočního rozložení u staršího modelu. Část uživatelů to jistě přivítá, na druhou stranu se jistě najde část uživatelů, kteří by raději používali tlačítka po stranách výměnou za větší plochu touchpadu, kterou by tímto získali.

Pokud znáte starší model, jistě vám v paměti utkvěla dvojice SD slotů, vlastnost to v této kategorii nevídaná. Novinka podle dostupných informací nabízí pouze slot jeden a nepřidala nic navíc, například užitečný slot pro karty ExpressCard34. Místo by se jieště našlo.

Určitě potěší mechanický přepínač bezdrátových sítí, která je stále přítomen na přední hraně notebooku.

Acer přidává také podporu výměnných barevných zadních krytů. Ty jsou řešeny zcela stejně, jako u již prodávaného mininotebooku Fujitsu Siemens Computers Amilo Mini a s podivem taků zůstává nadšení některých zahraničních komentátorů, kteří tuto inovaci připisují ke slávě právě Aceru. Ale zpět ke krytům samotným: ty se nasazují přímo na zadní stranu a o několik milimetrů tak zvyšují tloušťku víka displeje.

K dispozici budou tři základní konfigurace: základní model D150-0B bude stát 329 Eur a nabídce 1 GB paměti, 160 GB disk, 10,1" displej s rozlišením 1 024 x 600 bodů, procesor Intel Atom N270 a tříčlánkový akumulátor. Tento model bude prodáván již od konce února.

V březnu pak přijde na trh model D150-1B, která navíc přidá pouze šestičlánkový akumulátor, který slibuje až šest hodin výdrže. Jeho cena bude 450 Eur.

Těsně před prázdninami by se měl objevit nejvyšší model D150-2BG, který nabídne jiný procesor (Intel Atom N280 taktovaný na frekvenci 1,66 GHz), 3G konektivitu v sítích UMTS/HSDPA a šestičlánkový akumulátor. Tento mdel bude stát 449 Eur.

MMF24

Proslýchá se také informace o levnějším modelu pouze s Linuxem, 16 GB SSD diskem a s blíže neurčenými dalšími specifikacemi, jehož cena má být 329 Eur. Tu se nám však ověřit nepodařilo.

Acer Aspire One D150

Cena od 329 Eur, česká cena prozatím nestanovena
Zdroj Acer (www.acer.cz)
  
Redakce při testovaní notebooků používá paměťové produkty od společnosti Kingston.
 

Specifikace

 Procesor Intel Atom N270 (1,6 GHz) / Intel Atom N280 (1,66 GHz)
 Operační paměť (vestavěná) 1 GB
 Operační paměť (rozšiřitelná do) 2 GB (nepotvrzeno)
 Pevný disk (velikost) 160 GB / 16 GB
 Pevný disk (rychlost) 5 400 / SSD
 Pevný disk (typ připojení) SATA (nepotvrzeno)
 Optická mechanika (typ) není
 Optická mechanika (rychlost) není
 Velikost displeje (palců) 10.1
 Rozlišení displeje (bodů) 1 024 x 600
 Grafická karta Intel GMA950
 Grafická paměť sdílená
 Wi-Fi b/g/n
 Bluetooth 2.1
 Mobilní komunikace 3G (u některých modelů)
 Operační systém Windows XP Home / Linpus Linux
 Porty (s výjimkou USB) 1x RJ45, 1x D-Sub, 2x audio
 Počet USB portů 3
 Slot pro karty 1x čtečka SD karet (nemá být na Linuxovém modelu)
 Rozměry nezjištěno
 Hmotnost nezjištěno