Hlavní navigace

Nový chat Googlu nepodporuje protokol XMPP. Hangouts bude uzavřenou sítí

20. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden uvedená komunikační služba Hangouts vzbuzuje rozpaky. Jednak tím, že Google už neklade důraz na kontakty, ale konverzace, a jednak tím, že je nová služba uzavřená. Zatímco starý Google Chat (Talk) stavěl na protokolu XMPP a byl tedy kompatibilní s jinými sítěmi, Hangouts spojuje jen „vlastní“ lidi. Lidi, kteří jsou závislí na Googlu+.

Hangouts nepodporuje protokol XMPP

Aktuálně jsou Hangouts dostupné v podobě aplikace pro Android, iOS a Chrome, najdete jen na G+ a volitelně také v Gmailu. Na vývojářské stránce Google píše, že služba Talk bude nahrazena právě pomocí Hangouts. Zatím ještě Talk funguje na Androidu (pokud jste neaktualizovali), v desktopové aplikaci pro Windows, Gmailu (lze přepnout na Hangouts) a samozřejmě i v externích klientech podporujících XMPP.

 

Hangouts zatím nemají žádné API, takže odstavení Talku bude znamenat dvě věci:

  • Už se nespojíte s lidmi, kteří nepoužívají Google+. Chat s kontakty na Jabberu nebo Jabbimu nebude fungovat.
  • Hangouts nebude možné používat v aplikacích typu Miranda, Pidgin, Imo.im a další. To se týká i nově podporovaného webového Outlooku.

Pokud jste četli komentář Petra Urbana o tom, jak se Google stal pokrytcem a postupně končí s otevřenými protokoly, ignorace XMPP je dalším přiložením pod kotel. Zatím ještě Talk funguje, ale s dalším hromadným úklidem nejspíš definitivně zemře.

via GOS