Hlavní navigace

NSA údajně sleduje polohu stovek milionů mobilů po celém světě

5. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Deník Washington Post přišel s další odhalující zprávou o praktikách americké Národní bezpečnostní agentury. Na základě tajných dokumentů poskytnutých Edwardem Snowdenem a rozhovorů s členy rozvědky tvrdí, že NSA sleduje stovky milionů telefonů z téměř celého světa.

NSA zaznamenává identifikaci mobilu a jeho příslušnost k připojenému vysílači (BTS), proto ani nepotřebuje, aby telefon měl vlastní GPS nebo aby daný uživatel zrovna telefonoval. Pokud se uživatel pohybuje mezi jednotlivými vysílači, vytváří další záznamy, na jejichž základě může NSA mapovat jeho pohyb. Analytický software pojmenovaný jako Co-traveler toho využívá a vyhledává vztahy mezi uživateli. Pokud se některé identifikátory často scházejí nebo se najednou pohybují přes stejné vysílače, existuje mezi nimi spojení.

 

Agentura denně posbírá téměř 5 miliard záznamů. Jsou prý spíš náhodné než úmyslné a nezaměřují se jen na telefony v USA. A protože NSA neví, která data jednou bude potřebovat, uchovává, co nejvíce toho jde. Celkový balík čítá asi 27 terabajtů, což si máme představit jako dvojnásobek textového obsahu Knihovny Kongresu (největší na světě). Útěchou tedy může být, že informací je tolik, že je rozvědka nestačí všechny uložit a analyzovat.

MMF24

Post dále zmiňuje, že NSA získává data od 10. tzv. sigads (signals intelligence activity designators). Jeden sigad označovaný jako Stormbrew se opírá o dva nejmenované korporátní partnery, kteří NSA předávají záznamy a aktualizace na vyžádání. Stormbrew přitom sbírá data z 27 telefonních linek, které spojují jednotlivé operátory a ve kterých se záznamy o vysílačích a uživatelích předávají.

Kompletní zprávu najdete na webu Washington Postu. Deník zpracoval také přehlednou infografiku o tom, jak sběr dat a hledání vztahů v Co-traveleru funguje.