Hlavní navigace

NUC s Haswellem: lepší grafika a chladič, přibyl audio výstup i port SATA…

4. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co se novinek od společnosti Intel týče, již brzy si přijdeme na své díky konferenci IDF 2013. Firma ale některá tajemství odhalila už v předstihu na akci PAX Prime, zaměřené na herní sféru. Jednou z věcí, které Intel vystavoval, byla nová generace miniaturního počítače či barebonu NUC s procesorem Haswell. Přítomnost tohoto kompaktního stroje byla na místě, v jeho vnitřnostech se totiž nachází SoC s grafikou HD 5000, a nějaké to hraní na něm skutečně také probíhalo. Lepší čipy ale nebudou jedinou věcí, která by nové verzi NUCu bude zajímavá.

NUC s kódem DCC5420WYK obsahuje dvoujádrový procesor Core i5-4250U se základním taktem 1,3 GHz a turbem až 2,6 GHz. Jde o dvojčipovou variantu Haswellu s integrovaným čipsetem a grafickým jádrem o síle 40 EU – jde tedy o stejný křemík jako u čipů s grafikou Iris a Iris Pro. Vzhledem k nízké frekvenci (základ na 200 MHz) ale Intel tuto grafiku označuje skromně jako HD 5000. Vedle této verze má přijít minimálně ještě jedna levnější, a to s procesorem Core i3-4010U (kód D34010WYK) a v obou případech bude k mání i samotná základní deska.

Intel NUC, model DCC5420WYK (Zdroj: Legit Reviews)
Intel NUC, model DCC5420WYK (Zdroj: Legit Reviews)

Procesory řady U mají omezené TDP, takže od nich stěží lze čekat výkonnostní zázraky – odpovídají svými možnostmi ultrabooku s procesorem třídy ULV. Podle webu Legit Reviews, který o všem informoval (a kde si také můžete prohlédnout celou fotogalerii), Intel ale údajně zvažuje i možnost, že by vyrobil NUC osazený procesorem řady H, který by skutečně již měl grafiku Iris Pro v plné palbě. V tom případě by ale již skříň musela mít značně robustnější chlazení a také asi o něco výkonnější externí zdroj. Zřejmě by se ale jednalo o zajímavý stroj na hry, konkurenci by mu dělaly až mnohem větší sestavy na bázi desek Mini-ITX.

 

Co ale možná leckdo nečekal, nové NUCy ponesou kromě nových procesorů i nemálo změn. Na první narazíte hned na začátku – tloušťka skříně je o nějakou desetinu nižší, rozměry nyní dělají 11,7 × 11,2 × 3,5 cm. Porty na zadní straně skříně pak ještě následují ve šlépějích první generace – je zde HDMI 1.4a (ale i DisplayPort 1.2, což je vzhledem k podpoře vysokých rozlišení zásadní), gigabitový Ethernet, dvojice USB 3.0 a konektor pro připojení napájecího adaptéru (naopak zmizel Thunderbolt, který asi moc velký ohlas neměl a ještě vedl k přehřívání).

  Intel NUC, model DCC5420WYK (Zdroj: Legit Reviews)
Intel NUC, model DCC5420WYK (Zdroj: Legit Reviews)  

Překvapení se však koná na straně čelní – zde totiž naleznete analogový audio výstup, což byla jedna z věcí, která NUCu citelně chyběla. Desky s Haswellem tedy integrované audio opět nabídnou. Nachází se zde i další dva porty USB 3.0 a podle všeho dokonce senzor pro infračervené dálkové ovládání.

Intel NUC, model DCC5420WYK (Zdroj: Legit Reviews)
Intel NUC, model DCC5420WYK (Zdroj: Legit Reviews)

Změny se děly i uvnitř, na samotné základní desce. Dle Legit Reviews má mít nová generace těchto strojků lepší chlazení (Intel si je prý vědom toho, že v tomto směru NUC zatím zcela nepřesvědčil). O kolik bude účinnější, to zatím nevíme, pasiv má však prý víc žeber než dosud. Poměrně zásadní změnou kurzu je však přítomnost konektoru SATA 6 Gb/s (a příslušného vývodu napájení) na desce. Do NUCu lze tedy nyní teoreticky nainstalovat disk HDD či optickou mechaniku.

Intel NUC, model DCC5420WYK (Zdroj: Legit Reviews)
Intel NUC, model DCC5420WYK (Zdroj: Legit Reviews)

CS24

V praxi se pochopitelně takové rozšíření nevejde do klasické skříně, takže budete muset použít nějaké jiné a méně kompaktní řešení. Tyto porty však mohou přijít vhod například při údržbě či instalaci (kdy mechaniku či disk připojíte dočasně přes otevřené víko). Intel údajně uvede model NUCu se zvětšenou skříní někdy v budoucnu, do té doby budete, chcete-li magnetický disk, muset sáhnout po skříní jiných výrobců – takový model již má nabízet firma Chenbro (doposud však byl k připojení HDD třeba adaptér).

Zdroj: Legit Reviews