Hlavní navigace

Nvidia asi výrobcům dovolí nereferenční Titany Z, objevily se fotky karty Inno3D

28. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jedním ze specifik grafických karet GeForce GTX Titan je, že Nvidia výrobcům nepovolila nabízet nereferenční modely s jejich vlastními návrhy chlazení. Titany lze koupit jen v Nvidií vyvinutém provedení s referenčním chladičem na principu radiálního ventilátoru. Vznikají tím i legrační situace, kdy Gigabyte přidává k referenčním kartám chladič WindForce 3X jen coby přídavné příslušenství. U dvojčipového modelu GeForce GTX Titan Z, který by se měl na trhu objevit už tento týden, ale od této politiky Nvidia zřejmě upustí a povolí i nereferenční karty.

Zdá se totiž, že minimálně jeden výrobce nereferenční Titan Z chystá. Konkrétně má jít o firmu Inno3D – na čínské sociální síti Sina Weibo se objevily rovnou snímky údajného nereferenčního modelu, či lépe řečeno chladiče, kterým má být karta opatřena. Jedná se o návrh HerculeZ 3X s třemi axiálními ventilátory, což je v současnosti asi nejpopulárnější koncepce chladiče. V tomto případě je centrální ventilátor menší, což zřejmě umožňuje zvětšit další dva „na křídlech“. Na spodní straně chladiče pak lze dobře vidět dvě základny pro kontakt s čipy, které jsou s pasivem spojeny celkem šesti heatpipe.

Chladič HerculeZ 3X pro nereferenční GeForce GTX Titan Z od Inno3D
Chladič HerculeZ 3X pro nereferenční GeForce GTX Titan Z od Inno3D

Jednoventilátorový referenční chladič Titanu Z konstrukčně vychází z chlazení použitého o GeForce GTX 690. Řešení stylu tohoto Herculu (HerculeZu?) 3X by v dobře větrané skříni nejspíš mělo dosáhnout mnohem lepších provozních vlastností. Navíc by nereferenční karty mohly být dvouslotové, zatímco chlazení Nvidie zasahuje ještě do třetí pozice PCI Express. Na druhou stranu, výrobci takovéto karty zřejmě budou prodávat ještě s určitou přirážkou k již tak závratné ceně Titanu Z, která má činit 3000 USD.

 

Původní čínský zdroj zmiňuje, že chladič, evidentně vyrobený pro duální grafickou kartu, by se na trhu mohl ukázat již tento týden, kdy čekáme uvedení Titanu Z. Nicméně i tak bychom možná měli tyto informace brát s rezervou, neboť z existence nereferenčního chladiče ještě nutně nemusí vyplývat existence nereferenčních modelů.

Není totiž jasné, zda informace, že je Nvidia tentokrát odsouhlasí, pochází přímo z nějakého důvěryhodného zdroje, či zda vznikla toliko dedukcí ze zveřejněných fotografií. Reálné by mohlo být i to, že tento chladič je určen pro jinou grafiku – třeba pro údajně chystanou GeForce GTX 790, nebo i pro Radeon R9 295X2. A Inno3D by také mohlo chystat stejnou strategii jako Gigabyte, tedy přikládat neosazený chladič k referenčním kartám od Nvidie.

CS24

Pokud je ale pravda, že výrobci karet tentokrát uvedou i nereferenční verze Titanu Z, dávalo by to dle mého názoru dobrý smysl. Titany mají být totiž luxusní záležitostí, a nedostupnost výkonnějšího než referenčního chladiče je tedy u nich tedy kontraproduktivní. Nvidia se také možná dostává pod určitý tlak od hybridního chlazení u Radeonu R9 295X2, které velmi žíznivou kartu drží na překvapivě dobrých teplotách a hladině hluku, což havajskému dvojčeti dovolilo zabodovat v recenzích. Dovolit výrobcům nasadit účinnější vzduchové chladiče by pak byla logická reakce.

Zdroj: VideoCardz, Sina Weibo