Hlavní navigace

Uniklý mail prozradil, kdy prý vyjdou nové GeForce: GTX 1180, GTX 1170 a GTX 1160

23. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Nvidia

Hráči a stavitelé PC momentálně asi už netrpělivě vyhlíží novou generaci GPU, kterou měla podle předešlých zpráv měla během léta vypustit Nvidia. Na webu se nyní objevila zpráva, možná ukazující, kdy byste se nových karet GeForce mohli dočkat.

Zdrojem tohoto úniku je kanál na YouTube (Gamer Meld), který ukázal na videu údajný mail pocházející od výrobce grafických karet (údajně jednoho z větších), v kterém jsou uvedená předběžná data uvedení pro několik modelů, které Nvidia údajně chystá. Zda je tento únik autentický, není samozřejmě zaručeno, nicméně informaci převzal i velmi spolehlivý web VideoCardz, takže asi vypadá relativně věrohodně a minimálně si přímo neodporuje s jeho privátními poznatky. Ovšem VideoCardz uvádí, že věci z údajného mailu se mu potvrdit nepodařilo. Nikdo z jeho kontaktů údajně nic podobného neobdržel, takže následující data berte s rezervou.

Podle textu z Gamer Meld údajně má dotyčný výrobce karet momentálně jako termíny vydání nových GeForce sděleny tyto dny: 30. srpna by prý měla vyjít grafika GeForce GTX 1180. Model GTX 1170 je pak očekáván o měsíc později 30. září. Spolu s tím by se měl objevit také model „GTX 1180+“. To nicméně nemusí být další zvláštní grafika, ale možná jsou takto označené nereferenční modely s přetaktováním a lepším chladičem. Pokud je tomu tak, pak by koncem srpna vyšly jen referenční karty „Founders Edition“, o čemž už se chvíli spekuluje. Je ještě třeba připomenout, že tato data jsou předběžná, Nvidia by je mohla ještě změnit podle situace na trhu nebo toho, jak půjdou přípravy.

Po těchto kartách by údajně měla vyjít ještě GeForce GTX 1160, což by byl asi levnější mainstreamový model, a snad i „další varianty karet“, čímž se ale možná zase mohou mínit jen nějaké nereferenční verze předešlých modelů. GTX 1160 by prý měla mít pracovně stanovený termín vydání 30. října, opět o měsíc později. Mířila aby tedy už hlavně na předvánoční trh. Podle mailu mají 10. srpna a 21.8. srpna asi proběhnout informační brífinky, ale patrně jde jen o komunikaci tohoto konkrétního výrobce, nikoliv o tiskovou konferenci (pod NDA) přímo Nvidie. Určité informace by ale asi z těchto komunikací od výrobců karet mohly uniknout.

CS24

Údajný mail sdělující předběžná data vydání grafik Turing (Zdroj: Gamer Meld) Údajný mail sdělující předběžná data vydání grafik Turing (Zdroj: Gamer Meld)

Přezásobení Pascaly je prý reálné

Mail jinak zmiňuje také nadbytek GPU generace Pascal a hotových i rozpracovaných karet založených na těchto čipech, o němž už se vynořily zprávy dříve. Výrobce posílající zprávu píše, že se ho přezásobení také týká a že byla výroba starších karet obnovena, aby se přebytek Pascalů zpracoval – a údajně by kvůli tomu mohlo dojít i k nějakému zlevnění. Toto by asi mohlo dokládat další zprávy o značném počtu starých GPU v distribuční síti (pravděpodobně vzniklém kvůli tomu, že Nvidia zvýšila výrobu ve snaze vydělat co nejvíc na těžební mánii). Ovšem nevím, zda by firma takto ochotně sdělovala všem kontaktům takovéto delikátní informace. Osobně bych čekal spíš, že by si spekulace o přílišných zásobách společnosti spíše nechávaly pro sebe a důvod zlevnění takto nekomentovaly.

Vydání grafik nové generace Turing údajně bylo přesně kvůli tomuto přebytku starších GPU na skladech posunuto. Jinými slovy – pokud je uvedené pravda, počítalo se předtím s dřívějším vypuštěním na trh. Konec srpna už každopádně není zas tak daleko a zatím se neobjevují nějaké úniky fotek a specifikací, takže pokud se tyto informace pletou, mohlo by asi vydání nastat i později, spíš než dřív ještě před oním 30. srpnem.