Hlavní navigace

Nvidia na videu láká na na nové grafiky Turing. První obrázky GeForce RTX 2080

15. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera Nvidia odhalila svou novou generaci GPU označenou Turing, která přináší hardwarové jednotky pro akceleraci ray tracingové grafiky. Toto odhalení ale zatím nepřineslo to, co hlavně čekáme, tedy herní grafické karty, Nvidia odhalila jen profesionální modely Quadro. Ovšem vypadá to, že na herní modely GeForce také nebudeme čekat dlouho. Nvidia o nich sice oficiálně mlčí jak partyzán, ale na internet vypustila video, které je avizuje mezi řádky.  

Turing v narážkách

Upoutávku, kterou můžete vidět ">zde, vzala Nvidia také trochu jako hru. Jde o avizo k akci, kterou Nvidia pořádá 20. srpna v Kolíně na veletrhu Gamescom, o čemž už jsme psali zde. Video ukazuje hráče usedávajíc k patřičně vyzdobeným počítačům, přičemž v záběrech jsou i obrazovky instant messengerů, kde si zřejmě virtuální slezinu domlouvají. A právě v těchto pohledech se zřejmě schovávají různé narážky na nové grafiky.

V chatu je uživatel Not_11, čímž nám Nvidia zřejmě říká, že nemáme čekat GeForce řady 1100 (tedy modely 1180, 1170 a tak dále). V dalším záběru zase klábosí individua Mac-20 a Eight Tee. Druhý nick dává foneticky dohromady eighty, tedy osmdesát, což spolu s dvacítkou v jménu Mac-20 patrně má dávat „2080“. Uživatel Not_11 zase pronáší větu „gimme 20“ (dej mi 20 minut), což také může mínit řadu 2000.

nvidia-upoutavka-geforce-rtx-2080-turing-06Ono Eight Tee ovšem už může i avizovat, že by Nvidia mohla na Gamescomu 20. října (vida, i v tom datumu je dvacítka) přímo odhalit rovnou první model karty a bude to právě GeForce GTX 2080. Pokud to tedy nechápeme špatně a ono „Tee“ nemá znamenat Ti, tedy 2080 Ti.

nvidia-upoutavka-geforce-rtx-2080-turing-04Označení modelu 2080 jinak nenápadně prozrazuje ještě konec videa, kde se na zeleném pozadí ukazuje datum akce na Gamescomu. Číslice do řádku najíždějí postupně, přičemž první se objeví úvodní 20, pak se do letopočtu nasune osmička až nakonec nula. Tedy 2080.

nvidia-upoutavka-geforce-rtx-2080-turing-05Ray tracing v kartách GeForce potvrzen

Respektive, ona to asi nebude GeForce GTX 2080, ale RTX 2080. Jak už víte, Nvidia si známku GeForce RTX zaregistrovala a zřejmě by měla signalizovat, že karty GeForce dostanou také podporu pro raytracingovou grafiku. Ray Tracing nepřímo potvrzují další přezdívky v chatech. Například uživatel RoyTeX (tedy písmena RTX) nebo jméno Ray, jinak též paprsek z označení ray tracing.

nvidia-upoutavka-geforce-rtx-2080-turing-03Na videu si také můžete v jedné z odpovědi v chatu všimnout GPS souřadnice 50.968495,7.014026, které by měly udávat místo, kde Nvidia pořádá onu „herní oslavu“ na Gamescomu v Kolíně na Rýnem. Další nick také zní AlanaT, což by mohl být odkaz na architekturu Turing (je nazvaná po Alanovi Turingovi).

CS24

Vzhled GeForce RTX 2080 poprvé na veřejnosti

Kromě těchto narážek je na videu asi také velmi letmo zachycena podoba karty. V úvodních sekundách a pak na konci lze vidět žebra pasivu a poté patrně backplate zřejmě referenční GeForce RTX 2080.

Toto by mohl být kryt chladiče GeForce RTX 2080. Vypadá to opět na konvenční chladič s průběžným profukovacím pasivem a jedním radiálním ventilátorem Toto by mohl být kryt chladiče GeForce RTX 2080. Vypadá to opět na konvenční chladič s průběžným profukovacím pasivem a jedním radiálním ventilátorem

Uprostřed asi v 20 sekundách je pak vidět něco, co by mohl být kryt chladiče při výrobě. Ten vypadá jako součást klasického designu s průběžným pasivem a jedním radiálním ventilátorem. Takže to bohužel vypadá, že informace o lepším chladiči s dvěma axiálními ventilátory v nereferenčním stylu se asi nepotvrdí a přinesou ho až regulérní nereferenční modely.