Hlavní navigace

nVidia Ion: ještě lepší Atom

17. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Základem nové platformy je procesorové řešení Intel Atom a čipová sada GeForce 9400M (MCP79). O tak velkou novinku se zase nejedná, stejné komponenty už byly využity u nových MacBooků od Applu a samotný čipset už známe i ze světa desktopů a notebooků.

Intel Atom, jakožto slušný procesor s nízkou spotřebou, je srážen slabý výkonem a vyšší spotřebou čipsetu Intel (945G + ICH7). Nvidia zjednodušuje, integruje oba můstky do jednoho a přináší mnohem vyšší výkon (alespoň ve 3D) a výbavu. Spotřeba zůstane stejná jako u 945G, ale Nvidia poskytne mnohem více důležitých technologií.

  • VP2 - čip pro akceleraci HD videa
  • HDMI výstup s 1080p a digitální audio (Intel rozlišení omezuje na 1366x768 a bez digitálních výstupů) 
  • CUDA - ta umožní jinak slabšímu procesoru lepší kódování videa + spousty dalších využití
  • možností spuštění graficky náročnějších her

Jak je vidět na obrázku, referenční deska formátu Pico-ITX (10 x 7,2 cm) neposkytuje příliš možností rozšíření. Nabízí se po jednom SATA a USB konektoru, síti poslouží gigabitový ethernet zkrz RJ-45 a o grafický výstup se starají DVI a HDMI. Zajímavostí je použití SO-DIMM DDR3 pamětí, kvůli vyššímu výkonu, který by jinak byl omezen jednokanálovým řadičem a využitím pro grafiku. Samotný čipset toho nabídne mnohem více a finální verze se mohou lišit použitím přídavných bracketů apod.

Finální řešení by mohlo vypadat podobně, jako prezentuje výrobce. Kovový box s rozměry 14,5 × 11,2 × 3,8 cm, který v sobě integruje i napájecí Pico-ITX zdroj. Doplněny jsou i další výstupy, především dalších 6x USB 2.0 a 2x eSATA portů plus potřebné audio výstupy (analog. 7.1 a optický digitální). Ve spodní části krabičky je prostor pro 2,5" HDD nebo SSD.

Hlavní uplatnění má nová Ion především u netbooků nebo malých PC, díky akceleraci FullHD videa si jej dokážu představit i jako základ HTPC, kde ale bude třeba spoléhat na USB porty pro doplňení o tunery, Blu-ray přehrávač apod. Nvidia Ion by měl být dostupný v první polovině příštího roku za cenu o 50 USD vyšší (asi 1000 Kč), než současná řešení. Vzhledem k přidané hodnotě je ale navýšení ceny oprávněné.

Na závěr musím doporučit video na Živě.cz, kde si Ion vychutnáne v pohybu. Ukázky možností jsou bohaté: přehrávání náročného videa, hraní Call of Duty 4, převod videa pomocí Badaboom a nechybí ani několik výsledků benchmarků.

MMF24

Zdroj: AnandTech

 

Autor článku