Hlavní navigace

nVidia k problému s GeForce 191.07

5. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera jsme vás informovali o tom, že na fóru společnosti EVGA uživatelé popisují problém s ovladači GeForce 191.07. To jsou také současné WHQL, vydané s touto certifikací 5. října 2009. Onen problém spočíval v tom, že nesprávnou prací ovladač mohl způsobit nenávratné škody na základní desce (s nForce 200) a grafické kartě do ní zapojené.

Dnes jsme na toto téma hovořili se zástupcem Nvidie v České republice, Igorem Staňkem a ten nám k tomu sdělil zhruba toto (jedná se o volnou citaci):

Popisovaný problém jsme se pokusili s podobným hardwarem sami reprodukovat a v žádném případě se nám to nepovedlo. Pokud taková chyba tedy skutečně existuje, jedná se o potíže vázané na velmi specifický hardware. Čipy nForce 200 používá celá řada základních desek nejen s nForce 790i, ale i s Intel X58, a to nejen od EVGA, ale i dalších velkých výrobců jako je Asus, MSI, Gigabyte a další. Za měsíc existence WHQL ovladače nikdo nic podobného nereportoval a to nemluvím o tom, že samozřejmě dochází k velmi přísným testům před jeho samotným vydáním.

Je také s podivem, že se informace objevila právě jen na diskuzním fóru EVGA a následně výhradně na českých serverech. Momentálně je navíc odkazované vlákno smazáno a nejspíše to svědčí o silně specifickém problému.

MMF24

Na otázku, zda tedy přece jen pro jistotu raději nepoužívat místo 191.07 WHQL beta verzi ovladače GeForce 195.xx, Igor Staněk neoficiálně sdělil, že on má právě dobrou zkušenost s poslední WHQL a naopak beta verze má ještě určité mouchy ohledně použití 3D Vision.

Nejpravděpodobnější je asi varianta problému omezeného na nějaký hardware firmy EVGA, svědčilo by o tom i uklizení onoho vlákna. EVGA asi v rámci zachování si co nejlepší pověsti uživatelům hardware vymění (slovo asi ve větě značí domněnku).

Autor článku