Hlavní navigace

nVidia o Radeonu HD 4830

27. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čerstvě vydaný Radeon HD 4830 evidentně nahání Nvidii hrůzu. Jak jinak si máme vysvětlit, že do oběhu se dostala marketingová prezentace vyzdvihující GeForce 9800 GT, přičemž se Nvidia nevyhla lhaní?

  

Zde se Nvidia odvolává na recenzi serveru techPowerUp!, na kterou jsem odkazoval minulý týden, když byl Radeon HD 4830 oficiálně vydán. V průměru všech her a rozlišení uhrála GeForce s Radeonem plichtu, Nvidia ovšem vybírá záměrně ty hry, kde má velký náskok její karta. Což je pochopitelné, ovšem červeně obtažené sloupečky patří kartě, která má nedopatřením AMD funkčních pouze sedm namísto osmi SIMD bloků (jeden SIMD blok = 80 stream procesorů a čtyři texturovací jednotky), a to i přesto, že v grafech je i „správný“ Radeon (verze od PowerColoru, zelený sloupeček) a právě server techPowerUp! na nesrovnalost u karet od AMD upozornil.

Další grafy pocházejí z recenze serveru FiringSquad. Pokud si ovšem otevřete příslušné strany jejich Performance Preview (S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky, Far Cry 2), výše vyobrazené grafy tam vůbec nenajdete. Pocházejí totiž z původní recenze, ve které FiringSquad testoval Radeon s 560 shadery, a kterou po zjištění této skutečnosti stáhl z webu, aby čtenáře nemátla. Nyní už na FiringSquad naleznete pouze správné výsledky, které vyznívají pro Radeon o něco lépe (i když jen o několik málo procent).

AMD mezitím prohlásilo, že na trh se dostalo méně než 400 Radeonů HD 4830 od firmy HIS, na kterých je nahrán předprodukční „560shaderový“ BIOS. Zákazníkům je tedy doporučeno kartu prozkoumat programem GPU-Z a pokud by se jednalo o postižený kus, mají uživatelé dle pokynů na stránkách HIS přeflashovat BIOS na opravenou verzi.

Nvidia přidává ještě srovnání výkonu v Unreal Tournamentu 3 v mapě s pokročilou fyzikou rozhraní PhysX…

…a graf výkonu ve Folding@home, kde GeForce obecně excelují, i přes svůj nižší teoretický výkon v GFLOPS.

CS24

Doplněno: Nvidia nám ohledně uniklé prezentace zaslala oficiální vyjádření. Materiály, které jako první zveřejnil server DonanimHaber, byly prý určeny čistě pro interní účely Nvidie (konkrétně pro obchodníky), neměly se nikdy dostat do rukou veřejnosti a neměly by proto být označovány jako „marketingové“.

Zdroj: techPowerUp!

Autor článku