Hlavní navigace

Nvidia po 11 letech zlevní monitory s G-Sync. Místo drahého modulu už stačí levný čip

23. 8. 2024

Sdílet

G-Sync s scaler čipem MediaTek
Zdroj: Nvidia
Po 11 letech od odhalení G-Sync přichází velká změna. Místo nákladných speciálních modulů se teď bude dát implementovat jen pomocí jednoduchého scaleru, který vyrábí MediaTek. G-Sync by se tím mohlo dostat cenově blíž ke standardním herním monitorům s FreeSync.

Od chvíle, kdy Nvidia přišla s monitory používajícími G-Sync, trápila tuto technologii adaptivního obnovování pro hry jedna věc: Výrobci monitorů potřebují speciální proprietární moduly od Nvidie, které o dost zvyšují cenu. Když konkurenční FreeSync přineslo prakticky stejnou funkcionalitu bez použití speciálního hardwaru, nakonec v monitorech převládlo. Po letech na to teď Nvidia reaguje a chystá řešení, které by mohlo být podobně levné.

Základ toho, proč FreeSync může být prakticky v jakémkoli monitoru a plus minus nestojí skoro nic navíc, je to, že jeho fungování je implementováno ve zcela obyčejných čipech, tvořících ovládací logiku monitoru. Tyto čipy (tzv. „scalery“) jsou v monitorech tak jako tak a inovace FreeSync byla zajímavá v tom, že se adaptivní obnovování dostalo do těchto čipů a nepotřebovalo nic navíc.

Nvidia nyní na Gamescomu oznámila, že na trh se dostanou první scalery pro monitory, které budou podporovat plné G-Sync. Tyto scalery vyrábí MediaTek a mají údajně eliminovat potřebu dřívějších speciálních modelů G-Sync, které stály hodně netriviální částky, protože byly postaveny na FPGA a obsahovaly i paměť. Často byla kvůli nim cena monitoru navýšena až o pár tisíc korun oproti srovnatelnému LCD s FreeSync. Toto platilo skoro 11 let od prvního odhalení technologie G-Sync v roce 2013.

nVidia představila G-sync: bez zlomů v obraze a na plný výkon při jakémkoliv fps Přečtěte si také:

nVidia představila G-sync: bez zlomů v obraze a na plný výkon při jakémkoliv fps

Scaler MediaTeku by měl přinést více či méně ekvivalentní schopnosti a podporuje nejnovější verzi G-Sync s adaptivním stmíváním podsvícení (které Nvidia říká G-Sync Pulsar). Zatím není úplně jasné, zda použití těchto scalerů zcela eliminuje moduly G-Sync, nebo tyto budou dále používány pro nejdražší monitory, protože s nimi bude možné dosahovat o něco lepších schopností.

Komě přímého zlevnění, díky nižší ceně za čip implementující logiku monitoru (jeho cenu ovšem neznáme, proto je teoreticky možné, že bude ve své kategorii vyšší než obvyklá a tedy vyšší než u FreeSync) by také mohlo pomoci, že toto ASIC řešení od MediaTeku bude mít pravděpodobně nižší spotřebu, a tím pádem by mohlo také vyžadovat méně chlazení. Zejména u HDR monitorů by to někdy mohlo znamenat rozdíl mezi pasivním chlazením a nutností mít v LCD ventilátor.

Výsledkem by mělo být, že se G-Sync bude moci dostat do levnějších monitorů a mohlo by se poněkud rozšířit, zatímco nyní monitorů používajících moduly G-Sync na trhu není zas tak mnoho. Nvidia nyní spolu s výrobci LCD oznámila tři nové modely: AOC Agon Pro AG276QSG2, Acer Predator XB273UF5 a Asus ROG Swift 360Hz PG27AQNR. Je možné, že jsou již založené právě na scaleru od MediaTeku. Všechny by měly podporovat 360Hz frekvenci a mít rozlišení 2560 × 1440 bodů.

Nové monitory s G-Sync Pulsar oznámené v srpnu 2024

Nové monitory s G-Sync Pulsar oznámené v srpnu 2024

Autor: Nvidia

Mimochodem, toto není jediná spolupráce Nvidie s MediaTekem. Údajně je v přípravě také ARM procesor od této tchajwanské společnosti, který by možná mohl mít licencované GPU od Nvidie, tedy něco jako malou integrovanou GeForce. MediaTek ve spolupráci s Nvidií chystá procesory pro infotainment do aut, ale pravděpodobně jsou cílem i osobní počítače s Windows.

GeForce budou i v mobilech. MediaTek chystá SoCy s GPU od Nvidie, i pro notebooky a konzole Přečtěte si také:

GeForce budou i v mobilech. MediaTek chystá SoCy s GPU od Nvidie, i pro notebooky a konzole

Snaží se Nvidia zase protlačit své výlučné řešení?

Otázka je, zda to bude mít jen pozitivní důsledky. Zatímco Nvidia po několika letech ustoupila a přidala podporu FreeSync (z nějž se stala standardní součást specifikací DisplayPortu, VESA Adaptive-Sync) i grafikám GeForce, opačně to neplatí. Z G-Sync stále dělá exkluzivní technologii, které má za cíl „zamknout“ uživatele tak, aby nadále kupoval jen grafiky Nvidia. Monitory s G-Sync až později začaly poskytovat kompatibilitu s ostatními grafikami, ale obvykle bude fungovat hůř a bez některých funkcí.

Když se teď Nvidia s levnější implementací G-Sync opět bude snažit prosadit svoje řešení místo standardu, zřejmě by to zase bylo na úkor „inter-operability“ (kompatibility s konkurenčními grafikami), s cílem upevňovat si monopolní postavení. I nucený příklon k podpoře FreeSync se ostatně u Nvidie konal v podobném duchu, firma nikdy oficiálně nepřiznala podporu „konkurenčního řešení“ a přejmenovala ho pro své potřeby na „G-Sync Compatible“, což pak pod jejím vlivem často přešlo i do specifikací monitorů (které také asi pak mohly být testovány hlavně s grafikami Nvidia…).

Tudíž větší rozšíření této lehké verze G-Sync nemusí být úplně nejlepší věc, pokud by bylo na úkor rozšíření FreeSync (a také třeba rovněž standardizovaného adaptivního obnovování přes HDMI). Nvidia také nejspíš může i za toto levnější řešení vymáhat nějaké licenční poplatky, takže pořád může monitory prodražovat. Zatímco scaler od MediaTeku možná nebude výrazně dražší než obyčejné scalery používané v monitorech s FreeSync, licenční poplatky mohou přidat další výrobní náklady navíc.

MMF24

Takto například firma dlouhá léta kasírovala výrobce desek (a přes ně kasírovala také kupující) za podporu SLI, v podstatě jen za povolení napsat podporu SLI do specifikací a otisknout na PCB desky logo, za což prý jednu dobu z každé základní desky šly Nvidii až jednotky dolarů. A to vše se dělo, přestože technologie stála na zcela standardní funkcionalitě PCI Expressu.

Zdroj: Nvidia