Hlavní navigace

nVidia prý chystá GeForce GTX 595

23. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

EA předváděla na herním veletrhu Gamescom nehotovou verzi velice očekávaného titulu Battlefield 3. A community manažer Andreas Koch se při té příležitosti prořekl novinářům, že v počítačích, na kterých si návštěvníci mohli hru vyzkoušet, se ukrývalo Core i7-2600K, 6 GB paměti DDR3 a dvě GeForce GTX 595 ve SLI. A není to žádný přežblept ani přeslechnutí. Redaktorovi serveru Somua.com bylo explicitně sděleno, že se jedná o dosud nevydanou grafickou kartu a že Nvidia poskytla EA speciální ovladače, které kartu podporují.

Jsou-li tyto zvěsti pravdivé, pak GeForce GTX 595 bude vylepšená verze modelu GTX 590, pravděpodobně s posílenými napájecími obvody a vyššími pracovními frekvencemi. Server techPowerUp předpokládá, že vhodné datum pro oficiální vydání by mohlo nastat koncem října/októbra, kdy EA vypustí do prodeje Battlefield 3.

Zbývá ještě odpovědět na otázku, proč by Nvidia vydávala refresh karty, která je na trhu už od letošního března/marce a čip, na kterém je postavena, je ještě o rok starší (pomineme-li revizi na čip GF110, který architektonické dispozice původního GF100 nijak nemění).

CS24

Spíše než stáří (architektura Fermi by jen stěží mohla být označena za zastaralou) je ale na hypotetickém vydání GeForce GTX 595 zvláštní to, že počátkem roku 2012 má být k dispozici nová generace, GeForce architektury Kepler. AMD ale podle optimistického scénáře hodlá odhalit Radeony nové generace už letos v říjnu, a tak GeForce GTX 595 může být zoufalým pokusem Nvidie strhnout na sebe také nějakou tu předvánoční pozornost. Škarohlídi budou jistě spekulovat o zpoždění Keplera, ale s ohledem na GeForce 9800 GX2, která se v roce 2008 ohřála na výsluní pouze tři měsíce, je něco takového vskutku ve hvězdách.

Zdroj: Somua, techPowerUp