Hlavní navigace

nVidia uvažuje o externí grafice

8. 2. 2010

Sdílet

 Autor: Redakce

Rene Haas, generální manažer notebookových produktů u Nvidie, prohlásil, že jako velkou příležitost vnímá externí grafické akcelerátory pro notebooky. Server X-bit labs cituje tato jeho slova: "Myslím, že na trhu je určitě místo pro externí grafický akcelerátor, ať už to bude v podobě krabičky nebo dokovací stanice."

Konkurenční AMD/ATI takové řešení pod názvem XGP představila už v roce 2008, doposud však existuje jeden jediný notebook, ke kterému je externí akcelerátor možno dokoupit: řeč je o Fujitsu-Siemens Amilo Sa 3650, Radeon HD 3870 v krabičce výrobce pojmenoval jako Amilo Graphics Booster.

Zřejmě se tedy nespletu, když označím ATI eXternal Graphics Processor za neúspěšný. Proč by tedy kdokoliv chtěl toto řešení kopírovat? AMD nedávno představilo novou verzi XGP, tentokrát je uvnitř grafická karta generace Radeon HD 5000 s podporou Direct3D 11. Podaří-li se na druhý pokus zaujmout více výrobců, Nvidia jistě nebude nečinně přihlížet. Problém, který podle Reneho Haase rozšíření tohoto řešení brzdí a který je potřeba vyřešit, je nepřiměřená cena grafických karet v krabičce.

KL24

Jen škoda, že se neprosadila externí verze PCI Express, která na papíře skutečně existuje. Pak by kabelem připojené grafické akcelerátory či jiná rozšiřující zařízení mohli nabízet sami výrobci notebooků.

Zdroj: X-bit labs