Hlavní navigace

Nvidia zhoršila GeForce RTX 4070. Pod stejným jménem prodává jinou kartu s pomalejší pamětí

21. 8. 2024

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Nvidia oficiálně (i když velmi potichu) uvádí novou verzi GeForce RTX 4070. Ta má ale horší specifikace než původní model a výrobce se tak nějak neobtěžuje to říct. Dokonce i specifikace na webu rozdíl tají.

Úniky nekecaly a Nvidia tento týden opravdu uvedla novou grafiku, model GeForce RTX 4070, dokonce i s oficiálním ohlášením. To ovšem bylo schováno do dvou odstavců na konci článku oznamujícího vydání nových ovladačů pro hru Black Myth Wukong, takže o „fanfárách“ se úplně mluvit nedá. Fyzická dostupnost v obchodech by měla brzo následovat, bohužel ale bude zdrojem problémů. Verze s GDDR6 zřejmě nebude nijak odlišená, byť je pomalejší.

Nvidia v onom oznámení píše, že GeForce RTX 4070 s GDDR6 vychází proto, aby se zlepšila dostupnost tohoto modelu. To zřejmě potvrzuje východoasijské zvěsti, které mluvily o tom, že firma má nedostatek GDDR6X a přistoupila k omezení výroby modelu GeForce RTX 4070 s touto pamětí, aby se místo ní mohlo vyrábět více dražších karet (na kterých je vyšší marže). Alternativní model RTX 4070, který bude místo GDDR6X mít lépe dostupné paměti GDDR6, vyplní vzniklou mezeru v objemu dodávek tohoto modelu na trh.

Podle Nvidie má tento model „extra rychlou paměť GDDR6“, zatímco „všechny ostatní specifikace zůstávají stejné.“ Z této formulace asi ne vždy nepřipravenému čtenáři dojde, že ve skutečnosti jde o zhoršení specifikací, protože „extra rychlá paměť GDDR6“ znamená efektivní rychlost 20,0 GHz a propustnost pamětí 480 GB/s, zatímco původní model má GDDR6X na 21,0 GHz, což dává o 5 % lepší propustnost (504 GB/s).

Oznámení GeForce RTX 4070 s pamětí GDDR6

Oznámení GeForce RTX 4070 s pamětí GDDR6

Autor: Nvidia

Nezměněné ostatní specifikace znamenají, že karta má 200W TDP, 5888 shaderů (46 SM), 46 RT jader a 184 tensor jader, 36 MB L2 cache, základní takt 1920 MHz a boostový takt 2475 MHz. To platí pro referenční karty, modely s továrním přetaktováním budou mít obvykle frekvence GPU nějak zvýšené, a mohou zvyšovat i TDP.

Podle Nvidie má verze s GDDR6 „podobný“ výkon ve hrách a aplikacích jako původní model, ale firma se neobtěžovala ukázat nějaké benchmarky nebo grafy. Nižší propustnost téměř určitě znamená, že při zachování ostatních parametrů bude ve výkonu nějaký měřitelný pokles oproti tomu, co uvidíte v recenzích původních verzí této grafiky. Rozdíl asi bude větší v 1440p a vyšších rozlišeních a menší v 1080p. Zde asi bude nutné počkat na recenze, které porovnají výkony obou modelů. Může to ale být komplikované tím, že v prodeji často budou OC modely místo karet s referenčními takty.

Tato karta by měla být v obchodech dostupná od příštího měsíce a měla by být globální. Nepůjde tedy o model, který by se prodával třeba jenom v Číně.

Nvidia se tváří, že jde pořád o stejnou grafiku, na krabicích není o GDDR6 ani slovo

Možná se vám zdá, že rozdíl ve specifikacích a ono přezíravé oznámení, které se o něm snaží říct co nejméně, moc rozmazáváme. Problém ale je v tom, že tyto karty budou zřejmě prodávány prakticky bez rozlišení oproti původnímu modelu. Karty, které se zatím objevily, nemají na krabici rozdíl v pamětech nijak vyznačený, na potisku se nic o GDDR6 neobjevuje (přitom „GDDR6X“ obvykle na krabicích grafik GeForce vytištěno bývá). A celkově tato pomalejší verze karty není označená „GeForce RTX 4070 GDDR6“, všude se jmenuje prostě „GeForce RTX 4070“.

Krabice GeForce RTX 4070 s GDDR6 od Gainwardu. Web VideoCardz shromáždil několik obrázků krabic chystaných karet a na žádné není vyznačeno, že jde o novou verzi karty s pomalejší pamětí GDDR6

Krabice GeForce RTX 4070 s GDDR6 od Gainwardu. Web VideoCardz shromáždil několik obrázků krabic chystaných karet a na žádné není vyznačeno, že jde o novou verzi karty s pomalejší pamětí GDDR6

Autor: VideoCardz

A Nvidia bohužel frekvence pamětí vůbec neuvádí ani ve specifikacích na svém webu, kam pravděpodobně půjdete, když budete tuto informaci chtít zjistit. Tam je pouze u GeForce RTX 4070 řádek, v kterém stojí, že paměť je „12 GB GDDR6 /12 GB GDDR6X “ (zatímco dříve se uvádělo jen 12 GB GDDR6X). Opět tedy bez nějakého náznaku, že toto může dělat rozdíl. Nvidia doslova považuje model s GDDR6 za totéž, co původní model s GDDR6X, a bere jej jako zaměnitelnou verzi původně vydané karty.

Reálné frekvence pamětí zřejmě jsou jen v tabulkách specifikací, které dostávají například recenzenti v dokumentaci pro testy. Nějaké informování o rozdílu v konfiguraci je tedy skutečně odbyto, snad by se dalo říct až arogantně.

Specifikace GeForce RTX 4070 na webu Nvidie

Specifikace GeForce RTX 4070 na webu Nvidie. Nic o nižší frekvenci pamětí u RTX 4070 s GDDR6 není nikde řečeno

Autor: Nvidia

Bude cena nižší?

Zatím nejsou zprávy o tom, zda mají modely s pamětí GDDR6 sníženou oficiální cenu, což by určité zpomalení mohlo omluvit. Je ale možné, že oficiálně Nvidia snížení MSRP nebude nikde uvádět, jelikož by to bylo v rozporu s tím, že firma zahrnuje verzi s GDDR6 pod hlavičku originálního modelu RTX 4070 (takže dvě různé ceny by vypadaly divně).

MMF24

Pokud tedy hodláte nějakou GeForce RTX 4070 pořizovat, budete se muset podrobně probírat specifikacemi modelů a ověřovat si identitu nabízených grafik podle modelového kódu výrobce, pokud budete trvat na tom, abyste dostali výkonnější kartu s pamětí GDDR6X. Jste v podstatě odkázáni na to, zda výrobce karty správně uvede specifikace pamětí v popisu na svém webu a zda e-shop, kde nakupujete, je správně zkopíruje do popisu zboží. Jak často teď budou grafiky s GDDR6 recenzovány a zda budou kupující o rozdílech ve výkonu adekvátně informováni, to je otázka.

Zdroje: Nvidia (1, 2), VideoCardz (1, 2)