Hlavní navigace

Vedení Telegramu obrací o 180°. Při podezření na páchání trestného činu poskytne policii telefonní číslo a IP adresu hříšníků

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Při pádném podezření na páchání trestné činnosti nebo terorismu a příkazu od příslušných úřadů nově poskytne Telegram vaše údaje.

Po zatčení zakladatele a generálního ředitele Telegramu Pavla Durova ve Francii se na platformě dějí velké věci. Doposud byla díky laxní politice a nepřístupnosti ze strany vývojářů platforma oblíbeným místem pro zločince a ve velkém zde bujel nejen nelegální obchod s drogami nebo dětskou pornografií, na platformě se shlukovali také příznivci extrémistických hnutí nebo teroristé.

Tomu však podle aktuálních změn může být konec. Podle aktualizovaných zásad ochrany osobních údajů nyní Telegram poskytne IP adresu a telefonní číslo policii, pokud uživatel jakýmkoliv způsobem poruší podmínky Telegramu. Doposud tyto údaje Telegram zveřejňoval pouze v případě, kdy vyšlo podezření na páchání terorismu.

Jedna aplikace vládne všem. Meta pokračuje ve svém plánu vzájemné spolupráce různých chatových komunikátorů Přečtěte si také:

Jedna aplikace vládne všem. Meta pokračuje ve svém plánu vzájemné spolupráce různých chatových komunikátorů

příspěvku na Telegramu to oznamuje samotný zakladatel Pavel Durov. „Dali jsme jasně najevo, že IP adresy a telefonní čísla těch, kteří porušují naše pravidla, mohou být v reakci na platné zákonné požadavky sděleny příslušným orgánům. Nedovolíme, aby špatní aktéři ohrozili integritu naší platformy pro téměř miliardu uživatelů.“

Společně se změnou zásad ochrany osobních údajů probíhá nasazení umělé inteligence k identifikaci a odstranění „problematického obsahu“ z funkce vyhledávání. Z aktuálních kroků je vidět snaha Telegramu napravit si svoji pošramocenou pověst a je pravděpodobné, že podobných změn k větší transparentnosti platformy a boji proti nelegálnímu obsahu se do budoucna dočkáme.

KL24

Jaký komunikátor používáte jako hlavní?

Pro zajímavost, k dubnu letošního roku využívalo Telegram více než 900 milionů aktivních uživatelů, čímž se stal světovou čtyřkou. Před ním jsou platformy Mety Messenger a WhatsApp nebo čínský WeChat.

Zdroj: The Verge, Statista