Hlavní navigace

Obrazem: Gigabyte EX58-UD5

20. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud máte dobrou paměť, možná si vzpomenete na desku pro Intel Core i7 s čipsetem X58, kterou Gigabyte ukázal novinářům už v srpnu. To byl ovšem dosti raný prototyp; před několika týdny se na XtremeSystems fóru objevily fotky základní desky taktéž označené Gigabyte EX58 Extreme, s patrnými změnami, ovšem s poznámkou, že se stále jedná o předprodukční vzorek a že finální verze ještě dozná změn, například barevného schématu. Čerstvá fotografie z fóra XFastest zachycuje již finální verzi desky, ovšem nikoliv ve verzi Extreme, ale o něco levnější UD5. Ta se od Extreme hlavně použitým chlazením čipsetu, samotné PCB je identické.

Starší desky Gigabyte hrály všemi barvami – ať už byl váš názor na veselé barevné schéma jakýkoliv, Gigabyte jej nyní vyměnilo za poněkud konzervativněji laděné. Paměťové sloty jsou tedy bledě modré a bílé (namísto zelených a růžových), do modré a bílé se oblékly také SATA porty (dříve žluté a fialové). Z obrázku si každý může udělat představu o výbavě desky: SATA portů je celkem deset, z desky lze vyvést dva porty FireWire, byl zachován port IDE a port pro disketovou mechaniku. V pravém dolním rohu nalezneme dvouciferný diagnostický displej, deska je také vybavena vypínačem – marně byste jej ale hledali na obvyklém místě u spodního kraje, je umístěn vedle slotů pro moduly operační paměti.

CS24

Chladič na jižním můstku hlásá, že deska je konstruována jako člen série Ultra Durable 3. Za tímto označením se skrývá použití kvalitních pevných japonských kondenzátorů a zesílených měděných vrstev v PCB a v technologii šetření energie Dynamic Energy Saver.

Zdroj: XFastest

Autor článku