Hlavní navigace

Obrazem: Radeon HD 4850 X2

27. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Radeon HD 4850 X2 je karta, jejíž vydání AMD plánuje už několik měsíců, prioritu ale dostaly produkty nižšího segmentu trhu (konkrétně Radeony s novými čipy RV730 a RV710 a Radeon HD 4830) a nová duální karta se dostává na svět jen velmi pomalu. Dobrým znamením je ale únik fotografií hotové karty na internet. Jak jinak než Číňanům se dostal do ruky nový Radeon v podání Sapphire.

Pro zvídavé, proužek PCB vpravo dole je odřezek, který z karty někdo zapomněl ulomit (lépe je to vidět na druhém obrázku). Všimněte si, že narozdíl od referenčních Radeonů HD 3870 X2 a HD 4870 X2, karta na fotografiích je vybavena čtyřmi DVI výstupy.

Na kartě je osazen můstek, který rozděluje PCI Express linky mezi dva čipy RV770. Nekoná se tedy žádné pokrokové řešení, jako například připojení druhého čipu přes SidePort. Karta je vybavena dvěma gigabajty pamětí GDDR3.

Chladič není jednotný celek, v podstatě se skládá z několika dílů. Každé grafické jádro má svůj vlastní pasiv a větrák, samostatné pasivy jsou také na PCIe můstku a napájecích obvodech, paměťové čipy jsou osazeny rozvaděči tepla. Konstrukčně to není žádný zázrak, nicméně se čtyřmi výstupy na obrazovku (a tudíž bez možnosti vyfukovat vzduch ven ze skříně) se toho mnoho vymyslet nedá.

Datum vydání Radeonu HD 4850 X2 je neznámé, cenově bude karta mířena proti GeForce GTX 280.

Zdroj: Hardspell

Autor článku