Hlavní navigace

OCZ Gladiator Max: čtyři heatpipe přímo k procesoru

9. 2. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Za 650 Kč to vypadá zatraceně dobře

Nevím, jestli byl Xigmatek úplně prvním výrobcem, kterého napadlo vynechat měděnou a většinou poniklovanou základnu chladiče a upravit tvar a povrch heatpipe tak, aby měly co největší styčnou plochu s rozvaděčem tepla procesoru, ale každopádně byl jedním z tahounů. Zástupce věžového chladiče s H.D.T. (Heatpipe Direct Touch) jsme na ExtraHardware testu už podrobili, vrátit se můžete k recenzi:

Xigmatek AchillesXigmatek Achilles: Ve znamení kvality

Chladiče Xigmatek si za poměrně krátké působení na našem trhu získaly hodně dobré jméno. My jsme se rozhodli otestovat jeden z luxusnějších modelů, Xigmatek Achilles, který svůj úspěch staví na technologii  H.D.T. (Heatpipe Direct Touch), neboli přímém styku heatpipe s procesorem.

Achilles v testu rozhodně uspěl a uvidíme, zda se s podobnou konstrukcí podaří uspět i OCZ. Jelikož je tento test prováděn na jiné testovací platformě než právě zmíněná recenze Xigmateku, musíte se v již naměřených výsledcích pro srovnání smířit s chladiči, jež Heatpipe Direct Touch nepoužívají.

Scythe Mugen 2 je však (ačkoli se to na první pohled nezdá, za moment vysvětlím) cenovým soupeřem Gladiatoru Max a koneckonců je to zajímavý souboj mohutnějšího pasivu s hustým žebrování, pěti heatpipe a perfektně hladkou poniklovanou měděnou základnou proti přece jen menšímu pasivu s méně žebry, čtyřmi heatpipe a HDT. Výsledky Thermalright Ultra-120 eXtreme pak můžete brát jen jako porovnání s jedním z drahých špičkových chladičů. Chcete-li se o obou ve výsledcích se objevivších chladičích dozvědět více, vraťte se k duelu:

Scythe Mugen 2 vs. Thermalright Ultra-120 eXtreme

V duelu se setkají dva chladiče s mnoha společnými znaky: věžová konstrukce s mnoha heatpipe, poniklovaná měděná základna, 12 cm ventilátor a opravdu nemalé rozměry. Jsou tu ale i rozdíly, z nichž ten nejviditelnější je v ceně. Jak si povede druhý Mugen proti zdánlivě nedostižnému Ultra-120 eXtreme na žhavém Core i7?

Hned první fotografie vám prozradí, proč to s cenou Gladiatoru Max není tak jednoduché. Přestože se v českých obchodech objevuje za krásných zhruba 650 Kč, v jeho příslušenství není uchycení kolem LGA 1156, dokonce ani pro LGA 1366. Výrobce si u ambiciózního chladiče vystačil s klasickými svorkami pro zachycení na plastový rámeček okolo patic AMD 754/939/AM2/AM3 a nepříliš populárními zacvakávacími kolíčky pro Intel LGA 775 (push-pin).

Posledně jmenované uchycení má sice výhodu v tom, že nemusí před výměnou chladiče vyjímat desku ze skříně. nevýhodou je snadné vychození plastových západek (což by zvláště u více jak třičtvrtěkilového chladiče asi mrzelo) a také i při dobrém stavu push-pinů horší přítlak než u kombinace šroubů s pružinami a backplate. OCZ nám k testu samozřejmě poslala i samostatně prodávaný backplate pro LGA 775, který současně obsahuje i podporu (rozteč) pro LGA 1366. U nás seženete jen backplate pro LGA 775, backplate pro Gladiator s podporou LGA 1366 se v německých e-shopech prodává většinou za nepříliš hezkých zhruba 15 EUR.

Součástí balení (i toho za zhruba 650 Kč) je 12cm ventilátor s PWM regulací. OCZ udává rozsah otáček od 800 do 1500 rpm, na testovací desce se podařilo dosáhnout 1350 rpm. Chladič používá rifle bearing, tedy ložiska, jež si patentoval Cooler Master a která měla spojit výhody ložisek kluzných (tichý chod, nižší životnost a hluk po vyschnutí maziva) a kuličkových (hlučnější, ale vyšší životnost). Nepodařilo se mi bohužel o tomto typu ložisek najít podrobnosti a ani žádné schéma, stejně tak si nejsem jist, zda už v češtině existuje nějaký zavedený překlad. Budu rád, když případnou znalostí na toto téma obohatíte diskuzi.

Ventilátor je přichycen čtyřmi gumovými úchyty, které není až tak snadné do děr v rozích větráku dostat a měl jsem vážné obavy o přetrhnutí šponované gumy. Podařilo se ale a tento způsob uchycení samozřejmě účinně bojuje s přenášením vibrací z ventilátoru na pasiv chladiče.

Zlatým hřebem je samozřejmě už zmíněná technologie Heatpipe Direct Touch. Chvalme OCZ, že ji nasadila a že chladiče s HDT (Gladiator, Vendetta 2) neprodává nějak zvlášť draho. Rýpněme si do příliš lepící ochranné fólie, jejíž pozůstatky budete muset vyčistit benzinem nebo jiným rozpouštědlem a subjektivně mi zpracování základny u Xigmateku Achilles přišlo bezvadnější.

Následující fotografie vám představí chladič s namontovaným ventilátorem ze všech možných úhlů, můžete zkusit přepočítat, zda jsem se s 41 hliníkovými lamelami nesekl. První ze série fotek ukazuje v podstatě kromě manuálu komplet vše, co z krabice chladiče vytáhnete: pasiv, ventilátor, gumové úchyty, dva šroubky a uchycení pro Intel LGA 775 a patice AMD.

Backplate k desce lehce připevníte a současně jej take odizolujete pomocí oboustranné samolepky. Na rozdíl třeba od Scythe Mugen 2 si Gladiator Max vystačí se čtyřmi otvory kolem patice a nemusíte tak demontovat zámek pro procesor. Součástí balení je bílá silikonová teplovodivá pasta, šrouby s pružinami pak připomínají ty z Thermalright Ultra-120. Montáž chladiče se s dodaným backplate dá označit za pohodlnou, daní za dobrý přítlak je samozřejmě vytažení základní desky z počítače (což vás samozřejmě netrápí, pokud s tímto chladičem rovnou začínáte).

Základní parametry tří naměřených chladičů jsem se pokusil shrnout do tabulky. OCZ bohužel neudává průtok vzduchu ventilátoru. Z tabulky vidíte, že zatímco Scythe Mugen 2 je alespoň u platformy LGA 1366 cenově srovnatelným řešením, Ultra-120 eXtreme je trochu jiná liga. Co se rozměrů týče, je na prostor nejnáročnější právě pasiv Mugena 2.

OCZ Gladiator Max Scythe Mugen 2 (SCMG-2000) Thermalright Ultra-120
eXtreme-1366
podporované patice Intel LGA 775 (1366 se
musí  dokoupit), AMD 754/939/940/AM2/AM3
Intel 478/LGA 775/1366, AMD
754/939/940/AM2+/AM3
Intel LGA 1366
rozměry [mm] 120 × 63 × 135 130 × 100 × 158 132 × 63 × 161
hmotnost pasivu [g] cca 640 g 870 790
počet heatpipe 4 5 6
počet lamel 41 5× 46 52
materiál základny měď (heatpipe) poniklovaná měď poniklovaná měď
materiál lamel pasivu hliník hliník hliník
rozměry větráku [mm] 120 × 120 × 25 120 × 120 × 25 120 × 120 × 25
otáčky větráku [rpm] 800–1500 1300 1600
PWM ano ano ne
udávaná max. hlučnost [dBA] 19,6–26,4 26,5 28
průtok vzduchu [cfm] 74,25 63,7
ložiska Rifle bearing Sleeve Bearing (kluzné) FDB (Fluid Dynamic Bearing)
stránka na webu výrobce OCZ Technology Scythe
Co., Ltd.
Thermalright
Inc.
cena [EUR] 29,90 + 14,90 39,90 57,90
cena [Kč] 640 + 380 1079 1952

 

Testovací sestava, výsledky měření: výkon a hlučnost

Testovací sestava

  • základní deska: Gigabyte GA-EX58-UD5 (Intel X58)
  • procesor: Intel Core i7-920 (2,66 GHz, Bloomfield)
  • paměti: 2× 2GB Kingston DDR3-1600
  • zdroj: Corsair CMPSU-650TX
  • regulátor otáček: Scythe Kaze Master nebo Zalman FanMate

Pevný disk byl po dobu provádění hlukových měření odpojen. Hlučnost okolí (ambient) byla 34,5 dB(A). Teplota v místnosti byla v době měření 21,5 stupňů Celsia.

Hluk jsem měřil hlukoměrem s rozlišením 0,1 dB(A) schopným měřit od 30 dB(A). Nakonec se mi nepodařilo zajistit hluk okolí nižší než 35,4 dB(A), což ale z menší vzdálenosti (20 cm) stačilo na změření větráků nad 1000 ot./min. Pro změření teploty pasivu, heatpipe a součástek v okolí patice jsem použil bezdotykový teploměr s laserovým zaměřovačem. Druhý teploměr, který vidíte na obrázku zcela vpravo, jsem pak použil pro kontrolu (odchylka byla pravidelně asi 0,5 stupně Celsia).

Pro měření jsem použil následující software:

  • Prime95 25.9 (In-place Large FFTs, 8 threads)
  • RealTemp 3.00
  • Gigabyte EasyTune 6
  • Cpu-Z 1.50
  • CPUID Hardware Monitor

idle

idle

Gladiator Max se pro Core i7-920 jako pasivní chladič nehodí, teploty jsou dost vysoké už v idle. Naopak stačí ale ofuk nevysokými otáčkami a rázem drží krok s dražšími chladiči.

burn

burn

Při osmivláknové zátěži Bloomfielda se projevuje rozdíl mezi pasivem Mugenu 2 a Gladiatoru Max zhruba osmi stupni Celsia v neprospěch OCZ. I při 1000 rpm si však Gladiator Max s Core i7-920 poradí, teploty nad 70 stupňů ale napovídají, že už to nebude vhodný adept na hrátky s přetaktováním.

oc

oc

Jestli budete chtít žhavý Bloomfield s Gladiatorem Max přece jen taktovat, bude se muset větrák točit na plné otáčky, aby teploty v zátěži nebyly přinejmenším hodně stresující.

Hlukoměr

hlučnost

Ani na nízkých 600 rpm nebyl ventilátor tišší než ambientní hluk (35,4 dB(A)). Bohužel se jednalo o nepříliš kvalitní kus, který zrovna čest údajným přednostem rifle bearing nedělá. Když jsem chladič nechal běžet přes noc, ráno už se z motorku ozýval lehký cvakavý zvuk, který sice není nijak strašný, ale při měření ze 20 cm jej hlukoměr více jen 37 dB(A) i při nízkých otáčkách ocenil. Nebýt tohoto v prvních minutách chodu nepřítomného zvuku, který s vyššími otáčkami navíc zaniká, prohlásil bych větrák od OCZ za přinejmenším stejně tichý jako Scythe s kluznými ložisky od Mugena 2.

U větráků Scythe a Thermalright jsem psal následující komentář: Přestože je jednotka dB(A) brána s ohledem na vnímání zvuku člověkem, osobně jsem měl z hlučnosti obou větráčků pocit spíše opačný. Při 1000 rpm byl dle mého soudu ještě větrák Scythe tichý, Thermalright jsem byl už schopen rozeznat (zhruba ze 60 cm, sestava na stole). Při 1200 ot./min už uslyšíte oba větráky, opět byl dle mého soudu (a navzdory měřením) zřetelnější Thermalright. Možná to bylo brumem, jež vydávaly oba motorky (a zblízka je uslyšíte i při velmi nízkých otáčkách), a který byl u Thermalrightu trochu silnější. Po nějakém čase by se asi situace vzhledem k robustnímu FDB u Thermalrightu a lacinému maličkému kluznému ložisku u Scythe situace otočila (s odstupem jednoho roku provozu mohu dodat, že se tomu tak zatím nestalo).

Kompletní výsledková tabulka

V tabulce najdete kromě přesného odečtu otáček, také teploty procesory z RealTempu, EasyTune 6 (teploty z čidla desky), kontrolní teploty naměřené bezdotykovým teploměrem na pasivu a jedné z heatpipe. Dále jsem tímto teploměrem měřil i teploty na cívkách a pasivech čipsetu či napájecích prvcích. V tomto ohledu měly prostorově úspornější věže od Thermalrightu a OCZ na Mugenem 2 od Scythe výhodu. Všechny číselné údaje mimo otáček (zde jde o ot./min) jsou ve stupních Celsia:

OCZ
Gladiator Max
idle (1000 rpm) burn (PWM) OC (PWM)
otáčky větráku 1050 1250 1350
CPU (RealTemp) 43 67 88
CPU (EasyTune6) 31 46 61
horní část pasivu 22,4 32,7 33
heatpipe 39,3 46,1 55,9
cívky 49,6 54,1 69,4
pasiv na mosfetech 47,7 55,7 64,6
pasiv na čipsetu 53,6 54,6 62,2
pasiv na pamětech* 34 32,1 43,4
Scythe Mugen 2
idle (1000 rpm) burn (1000 rpm) OC (PWM)
otáčky větráku 1020 1020 1300
CPU (RealTemp) 39 67 73
CPU (EasyTune6) 31 50 52
horní část pasivu 24,7 26,6 25,3
heatpipe 36,8 49 47,4
cívky 43,2 55,2 59,2
pasiv na mosfetech 42,6 51,7 52
pasiv na čipsetu 41,3 48,6 45,7
pasiv na pamětech 40,1 50,2 52,4
Thermalright
Ultra-120 eXtreme
idle (1000 rpm) burn (1000 rpm) OC (max)
otáčky větráku 1020 1020 1450
CPU (RealTemp) 38 57 68
CPU (EasyTune6) 30 42 48
horní část pasivu 23,9 22,8 28,1
heatpipe 34,1 34,3 45,2
cívky 36,4 40,2 50,2
pasiv na mosfetech 34 36,6 45,6
pasiv na čipsetu 39 43,1 47,6
pasiv na pamětech 36,3 39,7 50,7

*...  tato hodnota není s Mugenem 2 a Ultra-120 srovnatelná, jedná se o paměti s vyšším rozvaděčem tepla

Verdikt

Ortel nad maximálním gladiátorem bych si dovolil rozdělit na dvě části. U obou odhlédnu od hlukoměrem jasně zaznamenaného cvakavého zvuku ložisek, jelikož už vím, že takovým věcem se v určitém procentu nevyhne ani Noctua. Stejně tak musím čtenáře znovu upozornit, že procesory Bloomfield (Core i7-920, 940, 950, 965, 975) v revizi C0 patří k těm na chlazení nejnáročnějším a zvláště pak v přetaktovaném stavu. Přestože existují už i o chloupek větší hrůzy než Prime95 In-place large FFTs, pořád se jedná o zátěž, jakou zažijí snad jen počítače permanentně konvertující video do H.264 anebo počítající nějaké distribuované projekty s vysokou prioritou.

První pohled je veden majitelem základní desky s Intel LGA 775 nebo ještě lépe AMD AM2/AM3. Za nějakých 650 Kč totiž získáte kvalitní věžový pasiv se čtyřmi heatpipe, efektivní technologie Heatpipe Direct Touch a prostor pro 12cm ventilátor. Ten osazený v případě lepšího kusu vyniká tichým chodem a k pasivu jej uchytí antivibračními gumovými kolíky. Majitelé LGA 775, kteří nemají rádi push-pin, nebo prostě chtějí lepší přítlak a bezpečnější uchycení třičtvrtěkilového chladiče si pak musí přičíst asi 210 Kč k ceně za OCZ Force G, backplate pro uchycení chladiče šrouby.

Druhý pohled věnuji majiteli desky pro LGA 1366 (Core i7-900, Bloomfield a za chvíli i Gulftown). Ten sežene krabičku s backplate pro LGA 775 i 1366 v ČR jen velmi těžko a kupovat ji v zahraničí za nějakých 15 EUR, no nevím. To už asi zváží příplatek za nějaký chladič, který je rovnou kompatibilní i s paticí B. Naopak potěší, že při typické orientaci chladič na desce s X58 nekolidoval ani s vysokým chladičem pamětí Kingston HyperX v pozici DIMM1.

Třetí pohled by mohl být pro novopečené majitele procesoru v LGA 1156, je však zbytečný: OCZ Gladiator Max procesory v patici H zatím nepodporuje. Komplikovaná či žádná podpora nových patic Intelu a nutnost backplate kupovat zvlášť je hlavní slabinou tohoto chladiče, který mimochodem uspěl třeba na FrostyTechu i při uchycení push-piny.

Nechcete-li tedy chladič pro Nehalem, Freezer Pro a další chladiče do pětistovky vám přijdou slabé a chladiče jako Mugen 2 za cenu kolem 1000 Kč pro změnu jako už moc, mohl by být Gladiator Max právě pro vás. Zvládne tiše uchladit většinu desktopových procesorů a to i v přetaktovaném stavu. Chcete-li si naopak chladič nechat i pro nové platformy a patice (teď nemyslím jen LGA 1156 a 1366), není Gladiator Max tím správným univerzálem a OCZ možná i kvůli menšímu prostoru pro marži nemá noblesu společnosti Noctua a nezašle vám zdarma backplate pro nové patice.

OCZ Gladiator Max

+ vzhledem k ceně dobrý výkon, stačí většinou ofuk 800 až 1000 rpm
+ cena bez backplate
+ tichý ventilátor s PWM (u testovaného vadný kus) s antivibračním uchycením
+ snadná montáž (i na LGA 1366), vcelku nekolizní rozměry

- v ČR je backplate jen pro LGA 775 a ještě se musí dokupovat
- kit pro LGA 1366 není levný a široce dostupný, LGA 1156 není podporována vůbec
- není vhodný pro pasivní chlazení
- k nejnáročnějším procesorů potřebujete pro přetaktování lepší chladič nebo opravdu vysokootáčkový ventilátor

Za zapůjčení chladiče Gladiator Max děkujeme společnosti OCZ Technology 

Za poskytnutí procesoru Intel Core i7-920 děkujeme společnosti Czech Computer

Za poskytnutí testovacích pamětí DDR3 děkuji společnosti Kingston

Kingston

CS24

Za poskytnutí základní desky GA-EX58-UD5 děkujeme společnosti Gigabyte.