Hlavní navigace

Odhalení nové generace GeForce nebude na GPU konferencích v březnu. Přijde později?

19. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Nvidia

Začíná se blížit jaro a s ním bobtnají očekávání nových GPU od Nvidie. Je skoro jisté, že by někdy na jaře nebo časně v létě tato firma měla vydat novou generaci svých GPU, která nahradí úspěšnou, ale již dva roky starou architekturu Pascal. A v souladu s těmito očekáváními se zdá se začínají objevovat i nějaké poznatky.

Minulý týden jsme zde měli zprávu o novém GPU Nvidie údajně pojmenovaném Turing, které by dle analytiků citovaných agenturou Reuters prý mělo být odhaleno v březnu. K tomu se nabízela úvaha, že by Nvidia mohla tuto novinku odhalit na své konferenci GTC 2018, která bude právě na konci příštího měsíce. Ovšem toto si asi můžeme škrtnout, z dalšího zdroje totiž přišla zpráva, že při této příležitosti Nvidia žádné nové grafické karty neuvede.

Přináší ji web PCGamesN, který údajně z Nvidie dostal komuniké říkající, že na grafických konferencích konaných nyní začátkem jara firma žádné nové grafiky odhalovat nebude. Ani na vlastní GTC 2018 (GPU Technology Conference), která se bude konat od 26. do 29. března, ani na GDC 2018 (Game Developers Conference, což je širší „neutrální“ průmyslová konference o grafických technologiích konaná letos 19. až 23. března). Podle PCGamesN by na GTC 2018 měla Nvidia prezentovat místo grafických karet svoje technologie pro umělou inteligenci/strojové učení, samořídící automobily a další profesionálně zaměřená témata. Tedy neherní oblasti svých spádů.

Tato informace není úplně překvapující, protože podobný trend lze už nějakou dobu vysledovat. Na širších masových akcích typu CES Nvidia obvykle prezentuje automobily nebo s nimi spojené čipy Tegra a obecné vize o umělé inteligenci (pochopitelně v kontextu jejího běhu na GPU firmy). Na vypuštění nového produktu pro svůj hlavní herní byznys naopak uspořádává vlastní „eventy“ (řečeno černou řečí marketingu). Pravděpodobně proto, že se na nich dá získat více mediální pozornosti než třeba na CES, kde kromě vás něco prezentuje půlka světa. Nevýhoda je, že zatímco termíny konferencí jsou dopředu známé, extrabuřtová akce předvídatelná není.

Slajd k Drive PX Pegasus z konference GTC 2017 (Zdroj: AnandTech) Slajd k Drive PX Pegasus z konference GTC 2017 (Zdroj: AnandTech). Také GTC 2018 má prý být ve znamení "vážných" produktů, ne herních grafických karet

Mohou být nové grafiky už v březnu?

V tomto má tedy asi PCGamesN pravdu a je velmi pravděpodobné, že se odhalení nové generace GPU (ať už je to Ampere, Turing, nebo Volta) či rovnou nových herních grafických karet na něm založených, se uskuteční na nějaké speciálně pro ten účel uspořádané „slezině“. Bohužel to nedává odpověď na kardinální otázku, kdy tedy ony nové GeForce vyjdou. Víme sice, že u příležitosti GDC a GTC to nebude, ale mimo ně je stále asi šance, že bude něco nečekaně vytaseno třeba už v tom březnu.

CS24

V dřívějších dobách bych s tím asi úplně nepočítal, jelikož zatím chybí nějaké uniky, které před uvedením obvykle přicházejí. Ovšem zhruba od uvedení Pascalu se Nvidia velmi zlepšila v utajování produktů a tím, jak například od výroby Titanů a někdy i referenčních karet odstavila partnerské firmy, se jí daří v některých případech vydat nový výrobek úplně z čistého nebe. Pokud by ale došlo na takovou přepadovku, může být vedlejším účinkem nedostupnost nereferenčních modelů. Osobně bych ale asi stále spíš čekal, že ony karty GeForce GTX 2000 (budou-li se tak jmenovat) se objeví nejdřív počínaje dubnem či květnem. A že na to budeme upozorněni aspoň pár týdnů předem oním předběžným probubláváním úniků a úplně zčistajasna se to nestane.

Čip GP106, zde v plné verzi 6GB karty (Zdroj: NordicHardware) Čip GP106, zde v plné verzi 6GB karty (Zdroj: NordicHardware). Fotky tohoto GPU byly na internetu dlouhé měsíce před uvedením karet

Turing pro kryptotěžaře?

Mimochodem, ohledně onoho Turingu, zmíněného na začátku, mezitím probleskla zpráva, dle které nemá jít o herní produkt, jak tvrdí Reuters, ale naopak o cosi speciálně pro těžbu kryptoměn. Tuto zvěst ale zatím není třeba brát moc vážně. Jejím zdrojem byl tento článek. Ten ale – pokud dobře čtu – není založen na nějakém reálném podkladu a těžní určení Turingu v něm autor předkládá jen coby závěr svých vlastních úvah provedených nad onou informací z Reuters. Jinými slovy jde o spekulaci. To pravda neznamená, že se věc nemůže vyplnit čistě shodou okolností (i rozbité hodiny ukazují dvakrát za den správný čas). Nedá se s tím ale počítat a nejde o novou informaci v pravém slova smyslu.