Hlavní navigace

Odpadlíci z Nokie začnou prodávat nový mobil. Cenu ale přestřelili

27. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ještě dva roky nazpět byl záběr Nokie hodně široký. Firma prodávala hloupé telefony, chytřejší řadu Asha, Symbiany, nové Lumie s Windows Phonem a také experimenty typu N9 (viz naše recenze), telefonu s operačním systémem Meego. Právě poslední zmiňovaný byl telefon, který dal tvář Lumiím a přinesl opravdu netradiční systém plně se spoléhající na dotyková gesta. Tlačítka mu totiž zcela chyběla. Jenže Elop zavelel, experimenty a neperspektivní platformy zrušil, zaměstnance propustil.

Někteří vývojáři to nevzdali. Vytvořili novou společnost Jolla, která chtěla na odkaz N9 a MeeGa navázat. Začali pracovat na systému Jolla, jenž z MeeGa, přesněji jeho forku s názvem Mer, vychází. Na Sailfishi je to znát. Má krásné prostředí, které se plně spoléhá na dotykové ovládání. Hlavním tahákem je ale možnost spuštění aplikací pro Android. Jolla totiž do telefonu instalovala Myriad, což je virtuální stroj postavený na Dalviku, který používá i Google.

 

Google ale pochopitelně pro Sailfish OS nezpřístupní svůj Play Store, aplikace budou muset uživatelé nainstalovat zvlášť pomocí balíčků APK nebo přes portál Yandex Store. Největší ruský vyhledávač nabízí 85 000 aplikací v 17 kategoriích a je dostupný v 37 jazycích. Jolla však chce oslovit vývojáře, aby tvořili také nativní aplikace pro Sailfish. Jenže kdo by je v rozdrobeném mobilním světě dělal pro novou platformu, která si teprve hledá zákazníky, že ano…

Jolla bude muset nejdříve umět prodat samotný telefon. Krásný systém se bude dobře vyjímat i na hezkém přístroji. Vypadá jako sendvič složený z černé přední části a barevných zad (9 kombinací). Rozměry 131 × 68 × 9,9 mm a hmotnost 141 gramů dávají tušit, do jaké kategorie smartphone zapadá. Jolla vsadila na 4,5" displej typu IPS s překvapivě slabším rozlišením 540 × 960 px. Zvládne pět dotyků současně a chrání jej vrstva Gorilla Glass 2.

Smartphone určitě nenajdeme na předních místech benchmarků. Jolla použila některý z dvoujádrových procesorů Snapdragon (1,4 GHz), 1GB RAM a 16GB úložiště doplnitelné o microSD karty. U foťáku výrobce nezmiňuje žádná superlativa, prostě tam dali standardní 8Mpx snímač s diodou, dopředu pak 2Mpx variantu.

Telefon se připojí k 2G i 3G sítím, podporuje i LTE. Wi-Fi je pouze jednopásmová o standardech 802.11b/g/n, Bluetooth zde najdete ve verzi 4.0 a trochu překvapil čip NFC. Jolla samozřejmě obsahuje i A-GPS/Glonass. Výrobce telefon osadil 2100mAh akumulátorem, který jej uživí až po 500 hodin v pohotovosti, případně zvládně 10 hodin volání.

MMF24

Tím zdaleka největším překvapením je cena. Jolla si řekne rovnou o 399 eur (11 000 Kč). To je na novinku s výběhovým hardwarem a neznámým systémem dost velký úlet. Podobně vybavená Moto G od Motoroly stojí polovinu, nehledě na další smartphony s Androidem, Windows Phone nebo BlackBerry, které koupíte okolo 10 000 Kč. Jolla to bude mít sakra těžké. Předobjednávek prý bylo několik desítek tisíc, ale nepřihlásili se o ně nakonec všichni potenciální zákazníci?

Zdroj: Jolla