Hlavní navigace

Omlazující injekce pro Windows XP

20. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Za sedmiletou historii si Windows XP získala přízeň nebývale velkého množství uživatelů. Řada z nich na tento systém nedá dopustit ani v době Windows Vista. S Windows XP se také setkáte v řadě stále populárnějších mininotebooků. Microsoft za dobu jejich existence vypustil několik oficiálních doplňků a programů, se kterými můžete Windows XP omladit, vybavit novými funkcemi a vytáhnout z nich maximum.


Windows XP v podobě, jako získají po instalaci

Aktualizace a servisní balíčky

Pravidelné aktualizace

K zajištění bezproblémového fungování systému i jeho zabezpečení napomáhají pravidelné aktualizace. Určitě jste si již zvykli, že Microsoft každé druhé úterý v měsíci zveřejňuje nejrůznější opravné balíčky. Ty sice nepřidávají žádné další funkce do operačního systému, ale opravují případné chyby a řeší různé bezpečnostní problémy, které mohou nastat.

Ujistěte se tedy, že máte zapnuto automatické stahování aktualizací. Klepněte na tlačítko Start, zobrazte Ovládací panely a spusťte Centrum zabezpečení. Automatické aktualizace by měly být zapnuty:

Service Pack pro Windows XP

Pro životní cyklus operačních systémů Windows je typické vydávání několika velkých servisních balíčků v průběhu doby jejich prodeje. V případě Windows XP se tak stalo třikrát. Každý servisní balíček přináší jednak souhrn všech do té doby zveřejněných malých oprav, navíc většinou přidává i další funkce do operačního systému. Service Pack 1 obdařil Windows XP větší mírou zabezpečení. Pokud jste někdy instalovali Windows XP ještě ve verzi bez tohoto servisního balíčku, jistě si vzpomenete, že za několik minut po připojení k internetu (zpravidla dříve, než jste stačili stáhnout aktualizace), došlo k zavirování systému.

Service Pack 2 uvedl Microsoft s tvrzením, že své vývojáře vrátil do školních lavic a naučil je psát bezpečný software. Kromě řady oprav přinesl Service Pack 2 pro Windows XP řadu nových funkcí a přetvořil je tak do podoby, kterou dnes asi potkáváme nejčastěji. Vylepšil aktualizační mechanismus, vylepšil vestavěný firewall, přidal Centrum zabezpečení v Ovládacích panelech. Ten dovede sledovat aktuálnost zabezpečení nejenom systému a firewallu, ale také antivirového programu. Řada výrobců sice musela své bezpečnostní programy předělat, nicméně uživatelům se to nepochybně vyplatilo.

Service Pack 2 změnil i chování Internet Exploreru 6 - přidal zejména upozorňující lišty, které se objeví vždy, když se stránka pokusí servírovat automaticky stahovaný soubor, instalovat prvek ActiveX nebo zobrazit vyskakovací okno. Na druhou stranu nepřinesl vylepšeného správce stahování, který ostatně Internet Exploreru chybí dodnes.

Pro běžné uživatele bylo možná zklamáním, že v Service Packu 3 pro Windows XP nenašli prakticky nic nového. Nebyl zařazen prohlížeč Internet Explorer 7 ani novější verze přehrávače Windows Media Player - musíte je instalovat samostatně. Hlavní vylepšení jsou pod povrchem. Je zde podpora pro bezpečnější komunikaci přes Wi-Fi (WPA2), nový nástroj na správu systému, podpora novějších instalátorů a vylepšená podpora síťové komunikace. Uvedení balíčku bylo doprovázeno nepříjemností v podobě problémů na počítačích s procesory AMD, které se po instalaci Service Packu 3 dostaly do kolečka neustálých restartů.

Bezpečnostní doplněk

Někdy od vydání Service Packu 2 se začal objevovat také Nástroj pro odstranění škodlivého softwaru systému Microsoft Windows. Jde o jednoduchý vyhledávač těch nejčastěji se objevujících virů a podobné havěti.

Témata vzhledu pro Windows XP, tapety, spořiče

Omlazení vzhledu

Jednou z podivných vlastností Windows XP je nemožnost používat jeho systém pro správu grafických témat pro jiné balíčky než ty, které jsou oficiálně vydány a podporovány Microsoftem. Existuje samozřejmě velké množství grafických vzhledů a skinů pro Windows XP, které však vyžadují použití speciálního patche, který upraví knihovnu UXTHEME.DLL tak, aby umožňovala použití i nepodepsaných balíčků s tématy vzhledu.

Royale Theme pro Windows XP

Za dobu existence vydal Microsoft pouze dva oficiální balíčky s tématy vzhledu pro Windows XP. Tím prvním je jistě důvěrně známé Royale Theme. Standardní modrý vzhled Windows XP vylepšilo o stínování a trošku tmavší nádech a přidalo mu tak grafický kabátek z mladšího systému Windows Media Center.

Zune Theme pro Windows XP

Royale Theme se připravovalo i ve variantě Noir/Black, které zamění modrou barvu dekorací oken za černou. Ta však nebyla oficiálně uvedena, přestože si ji na různých webech můžete stáhnout. Černé barvy pro Windows XP se tak dočkáte až po instalaci Windows XP ZUNE Theme.

Tapety a spořiče obrazovky

Kromě dvou uvedených balíčků s oficiálními tématy vzhledu vydal Microsoft i několik menších doplňků, jako jsou spořiče obrazovky nebo tapety na plochu. Z nich nejznámější je zřejmě NZ Bliss Desktop Backgrounds for Windows. Jde o obrázek z Nového Zélandu, který se výborně hodí pro použití v kombinaci s výše uvedenými balíčky vzhledu.

Dalším zajímavým balíčkem je Images of Ireland Desktop Theme for Windows XP. Obsahuje obrázek na plochu a spořič obrazovky s motivem Irska. Používá nicméně standardní zelenou dekoraci oken z výbavy Windows XP.

Až se zima zeptá, co jste dělali v létě, můžete odpovědět, že jste si pro Windows XP stahovali sadu spořičů se zimní tématikou. Přesně takové totiž obsahuje balíček Windows XP Winter Fun Screensavers. Pro automatickou změnu obrázků na pozadí plochy použijte Windows XP Creativity Fun Pack PowerToys Wallpaper Changer.

Kromě různých oprav, vylepšení vzhledu a přidání nových funkcí přímo od operačního systému Microsoft nabízí také aktualizace svých zdarma dostupných programů, které si s Windows neodmyslitelně spojujeme.

Aktuální a nové aplikace pro Windows XP

Windows Internet Explorer 7

Nejnovější dostupná verze webového prohlížeče Internet Explorer nabízí tolik očekávané prohlížení webu v rozhraní, ve kterém je možno otevřít několik stránek najednou. Objevily se další bezpečnostní prvky, stále chybí správce stahování, přibyla RSS čtečka, změnilo se jádro pro vykreslování stránek, přibyla ochrana před phishingem. Porovnání Internet Exploreru 6 a Internet Exploreru 7:

Až si nainstalujete Windows Internet Explorer 7, nezapomeňte si přečíst také náš podrobný přehled o nezbytné výbavě pro práci s webem.

Windows Media Player 11

Vylepšení se dočkal také přehrávač multimediálních souborů Windows Media Player. Jeho knihovna médií byla zásadně přepracována, přehrávač dostal nový vzhled a navíc je nyní mnohem svižnější. Instalací Windows Internet Exploreru a Windows Media Playeru 11 se dostanete k podobné výbavě, jako je ve Windows Vista. Porovnání Windows Media Playeru 9 a 11:

Windows Live Suite

Pokud se však chcete uživatelům Windows Vista přiblížit ještě více, pak si určitě nainstalujte sadu aplikací Windows Live Suite. Ta je pro oba operační systémy stejná, obsahuje komunikační program, poštovního klienta, prohlížeč a správce obrázků a program pro snadné odesílání příspěvků na blog.

Kromě Windows Live Fotogalerie jsou programy nové jak pro uživatele Windows XP, tak pro uživatele Windows Vista. V případě Fotogalerie je tomu trošku jinak. Ta vychází z nástroje, který je obsažen ve Windows Vista a přidává k němu několik drobných funkcí navíc, jako je například snadné odesílání obrázků na web. Pro uživatele Windows XP tak bude přechod na tento program mnohem větší změnou. Lidé také často zaměňují Windows Mail a Windows Live Mail.

Pro porovnání, zde je obrázek prohlížeče obrázků ve Windows XP a mnohem dokonalejšího správce fotografií Windows Live Fotogalerie:

Windows Desktop Search

Jestliže je na Windows Vista něco mimořádně praktického, pak je to bezesporu integrované fulltextové vyhledávání. S jeho pomocí nemusíte přemýšlet, kde je uložen ten který soubor, poštovní zpráva, nebo dokument. Jednoduše zadáte hledaný výraz z obsahu dokumentu (souboru, e-mailu...) a vyhledávač zobrazí výsledky včetně náhledů.

Standardní vyhledávání ve Windows XP toto neumí, navíc je mimořádně pomalé. Vyhledávač ve Windows Vista přitom reaguje téměř okamžitě. Vřele proto doporučuji instalaci Windows Desktop Search 4.0 i do Windows XP, zvýšíte tak produktivitu práce s tímto systémem.

Windows Defender

Zapomenout byste neměli ani na Windows Defender. Tento likvidátor spywaru a další nebezpečné elektronické havěti najdete přímo ve Windows Vista, nicméně existoval ještě před vznikem tohoto operačního systému a stále si jej můžete stáhnout samostatně. Pokud tedy nepoužíváte jiné řešení pro zabezpečení počítače před špehovacími programy, pak si Windows Defender do svých Windows XP nainstalujte.

CS24

Další programy od Microsoftu

Společnost Microsoft nicméně nenabízí jen výše uvedené programy. V hloubi jejich webu download.microsoft.com najdete spoustu dalších jednoduchých freewarových prográmků, kterými vylepšíte Windows XP, ale samozřejmě i novější verze Windows. Napište do diskuze, které aplikace od Microsoftu používáte pro vylepšení svých Windows XP vy. Jsou to Power Toys, programy od bývalého SysInternals (nyní tedy taky od Microsoftu), nebo něco jiného? Prosím ale jen o tipy na Microsoftí software, nikoli i odkazy na programy odjinud, byť jsou užitečné. O tipy na ně se můžete podělit v naší Poradně v sekci Tipy a triky.