Hlavní navigace

„Omlouvám se, ale museli jsme rozstřílet váš notebook“

15. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Lily Sussman cestovala do města Tel Aviv v Izraeli za svými rodinnými příslušníky. Po několika hodinách důkladného prohledávání a výslechu v rámci bezpečnostní prohlídky se z reproduktoru ozvalo "‚Ķ nelekejte se výstřelů, Izraelská bezpečnostní služba musí zneškodnit podezřelé zavazadlo".

Po chvíli za Lily přišel vedoucí se slovy "Omlouvám se, ale museli jsme rozstřílet váš notebook", který byl oním neznámým zavazadlem, jež ochranka z neznámého důvodu považovala za podezřelé. Zařízení obsahovalo několik let práce v oblasti soudnictví i osobní dokumenty - jako poznámky a svědectví ze soudních případů od klientů, obrázky, hudbu a další dokumenty.

Tento případ jen dokazuje důležitost řádného zálohování dat u přenosných zařízení. U notebooku je mnohem vyšší riziko krádeže, ztráty, havárie, či třeba zmíněného incidentu při cestování do jiné země (doufejme, že zatím ne v našich zeměpisných šířkách). Nejen několikaleté práce by měly být uloženy na více oddělených místech, například ve stolním počítači, internetovém úložišti, či externích discích. Naštěstí ani jeden ze tří výstřelů nezasáhl pevný disk zařízení, tudíž data nejsou ztracena, zde se ovšem jednalo pouze o čiré štěstí.

Zdroj: Blog Lily Sussman