Hlavní navigace

Ondřej Filip, výkonný ředitel CZ.NIC, je novým členem Rady ČTÚ

Sdílet

Zdroj: Redakce

Janu Fürstovou, které před nedávnem skončil pětiletý mandát, ve funkci nahradí výkonný ředitel CZ.NIC Ondřej Filip. Pětičlenná rada ČTÚ je tak opět kompletní. Informaci potvrdil sám šéf úřadu Jaromír Novák na svém Twitteru. Vzhledem k jeho profesi lze předpokládat, že se Filip na komunikace zaměří hlavně z technického hlediska. Už devět let vede CZ.NIC, hlavního správce českého internetu. Působí i v zahraničí coby poradce v OSN a organizaci ICANN.

Kdo je Ondřej Filip

Ondřej FilipVystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor Informatika, a University of Pittsburgh - Joseph M. Katz Graduate School of Business (MBA). Během studia na Karlově univerzitě začal pracovat ve společnosti IPEX a. s., kde později působil jako technický ředitel a člen představenstva.

Od prosince 2004 je Ondřej výkonným ředitelem sdružení CZ.NIC. Vedle výkonu své funkce v CZ.NIC působí v představenstvech sdružení NIX.CZ (Neutral Internet Exchange), Euro-IX (European Internet Exchange Association) a DNS OARC (The Domain Name System Operations Analysis and Research Center). Je členem Multistakeholder Advisory Group, která je poradním orgánem generálního tajemníka OSN pro Internet Governance Forum.

MMF24

V minulosti Ondřej působil jako aktivní člen rady ccNSO (Country Code Names Supporting Organisation) v rámci organizace ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers); v ní v současnosti zasedá ve významném a prestižním Poradním výboru pro bezpečnost a stabilitu (SSAC). Ve svém volném čase rád hraje basketbal nebo programuje opensource software. Ondřej hovoří plynně anglicky, domluví se také německy.

Zdroj: CZ.NIC