Hlavní navigace

OpenLeaks: konkurence WikiLeaks už brzy

13. 12. 2010

Sdílet

 Autor: Redakce

Konkurence WikiLeaks vzroste z jejich vlastních řad. Část členů se na podzim odtrhla a chtěla spustit vlastní portál pro odhalování tajných dokumentů. Bývalý mluvčí WikiLeaks Daniel Domscheit-Berg (vystupoval pod jménem Daniel Schmitt) a další pracují na OpenLeaks. Web je zatím bez obsahu, ale Domscheit-Berg prozradil, kam se bude ubírat.

Druhé WikiLeaks z portálu nebudou, v mašinérii konspirací, tajných dokumentů a pomluv bude spíš prostředníkem. Budou přijímat materiály přes anonymní schránku, ty pak budou vydávat až spřízněná média, ne samotné OpenLeaks. Prozatím se mluví o pěti denících, dalšími by mohly být různé organizace, politické strany apod.

OpenLeaks

Hlavní změnou je tedy decentralizace, OpenLeaks nebudou obsah samy zveřejňovat. Druhým rozdílem a jednou z příčin odtržení členů má být zaměření na více různých oborů. Zatímco WikiLeaks se nejvíce soustřeďuje na administrativní válku proti USA, OpenLeaks by mohly pokrýt jiná témata. A hlavně tato síť nebude spjata s jednou osobou (jako je Julian Assange), ale bude vystupovat coby opravdová organizace.

Zdroj: TechCrunch, Forbes