Hlavní navigace

Opera 17 Next: oprava chyb, funkční Google+, ale stále bez záložek

9. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Opera pokračuje v rychlém vydávání nových verzí zaležených na společném jádře s Chrome. Vývojová Opera 17 (nese označení Next) je od víkendu uvolněna ke stažení a kromě opravy chyb přináší více možností v nastavení, například volbu poskytovatele vyhledávání, změna DPI ve Windows a rozšířené možnosti API.

 

V podstatě se pomalu přidávají již dávno známé funkce, které z Opery po přechodu na nové jádro vypadly. Stále však chybí ty hlavní, a to záložky, Opera Link či Notes. Ani jedno z toho se nechystá ani v připravované Opeře 18, a tak pokročilí uživatelé stále zůstávají na postarší Opeře 12.16. Drobnou útěchou může být rozšíření Bookmarks Manager, jež záložky zpřístupňuje.

Nepřehlédněte: Nová Opera z pohledu starého uživatele: velké zklamání (komentář)

V nové verzi bylo opraveno mj. chování ve webovém rozhraní Google+, kde dříve ani nešlo pořádně napsat některé znaky z klávesnice (vykřičník, mezera …). Nyní se Plusko chová na první pohled již správně. Taktéž jiné služby Googlu v nové Opeře fungují mnohem lépe než ve starší Opeře 12.

Mezi novinky také patří zakázání pixelového prostoru nad záložkami. To je ovšem jedna z výhod proti Chromu či Firefoxu, jejichž okna při více otevřených tabech není pořádně kde chytit. Spíše jen další důkaz toho, jakými zbytečnostmi se vývojáři Opery nyní zabývají místo podstatných věcí.

MMF24

Vývojáři již sice oznámili, že návrat záložek patří po negativní odezvě mezi jejich priority, stále však nevidíme světlo na konci tunelu, tedy kdy bude Opera z pohledu dlouholetého příznivce opět použitelným prohlížečem. Stahovat novou Operu můžete ve verzi pro Windows, případně pro OS X.

 

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.