Hlavní navigace

Opera 18: záložky jsou zpět! Vyzkoušejte je v developerské verzi

3. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Poslední použitelnou verzí Opery je 12.16. Od té doby vývojáři přešli na nové jádro Blink společné s Chromem a z Opery zmizely skoro všechny užitečné funkce, zejména záložky. Postupně se objevily verze 15, 16, zkušební verze 17 Next, ale teprve v dnes vydané developerské verzi 18 jsme se dočkali. Záložky jsou zpět!

doplněno: Záložky se krátce objevily už v developerské verzi 17, ale byly opět odstraněny.


 

Opera je nazvala zvláštně jako Příruční lišta, v originále Quick Access Bar. V nastavení ji musíte explicitně povolit a zatím pořádně nefunguje import záložek přes příkaz opera://bookmark-importer.


 

Lišta záložek nejde nijak konfigurovat, vlevo máte napevno tlačítko + pro přidání aktuální stránky a jednotlivé záložky jsou v pevném formátu [ikonka, text vpravo]. Myší je lze mezi sebou přetahovat a měnit pořadí, fungují také složky.

Vývojářskou Operu 18 stahujte zde: Opera 18 Developer.

Kromě záložek již funguje také vyjmutí tabu z jednoho okna Opery a získání dvou oken vedle sebe. Narozdíl od verze 12.16 to už přetáhnout nejde zpět. Tak snad už vše půjde správnou cestou a finální verzi Opera 18 půjde naplno používat. Stále nám chybí synchronizace přes Opera Link, která je dostupná pouze přes webové rozhraní, a hodily by se i Rychlé poznámky.

Doplněno: V nové verzi již fungují i dvoutlačítková gesta myší, například pravý klik, podržet, levý klik znamená zpět. Opera 18 je zdá se konečně dospělá.

MMF24

 

 

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.