Hlavní navigace

Opera 46 významně zlepšuje stabilitu a omezuje stránky na pozadí

22. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na světě je druhé vydání znovuzrozeného znovuzrozeného prohlížeče. Opera 46 pokračuje v integraci některých myšlenek předvedených v konceptu Neon, resp. ladí detaily. Položky Rychlého přístupy jsou nyní tmavé, pokud nepoužíváte tapetu a je aktivní tmavý režim. Kdo tapetám fandí, mohly by ho oslovit minimalistické obrázky na míru připravené dvěma severskými umělci. Některé jsou animované a sedí do nového designového stylu.

Při importu oceníte, že stránky z lišty záložek skončí na liště záložek v Opeře. Na Macboocích s touchbarem prohlížeč dotekový panel využívá mj. k zobrazování nabídky emoji. Opera dále podporuje formát APNG, který se jako náhrada GIFu neuchytil. První hmatatelné snahy o vznik pokročilejšího formátu byly zaznamenány v roce 2004. The PNG group jej odmítla a na webu se s tímto formátem prakticky nesetkáte.

Podpora tak potěší, ale jedná se o naprosto minoritní záležitost. Podporu totiž implementoval Google do Chromia teprve nedávno, proto se objevuje nyní v Opeře. Mozilla, jež se výrazně snažila formát prosadit, podporu zavedla již v roce 2008. Microsoft pak zatím nezareagoval vůbec a po nedávné aktivitě Googlu zůstává posledním velkým hráčem, který formát ignoruje.

Opera 46 Opera 46

Když se vrátím k Opeře, tak šestačtyřicátá verze dále slibuje významné zlepšení stability. Aktuálně tak prý padá o 35 % méně. Což je skvělé, ale neodpustím si zlou poznámku. Mrkněte na „graf“, který Opera zveřejnila na svém blogu. Je to ukázkový případ toho, co není graf, ale jakýsi grafický prostředek manipulace. Situace v červnu je jistě lepší než v dubnu, ale úplně chybí zakotvení v absolutních hodnotách. A proč srovnávat jen dva vybrané měsíce?

MMF24

Chromium 59 do Opery přináší i omezování aktivit stránek, které jsou na pozadí. (Ačkoli já měl dojem, že omezování se objevilo ve finální podobě už ve Chromu 57, takže mělo být dávno dostupné v Opeře.) Co dodat? Opera má první televizní reklamu a poběží v Rusku, což je prý pro Operu nejdůležitější trh. Kdo chce, prohlížeč si stáhne na adrese www.opera.com.