Hlavní navigace

Opera se na Windows 8 připravuje dotekovými gesty. Fungují i v Sedmičkách

4. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Fanoušci prohlížeče Opera, kterých v České republice není zrovna málo, by měli zpozornět. Ačkoli tento produkt ve Windows 8 funguje, na oficiální potvrzení kompatibility teprve čeká. Kompatibilita s novým operačním systémem bude zahrnovat také doteková gesta, jak jsme se teď dozvěděli. Prst tak můžete použít ke skrolování a jinému pohybu po stránce a prvcích v uživatelském prostředí. Lze se přibližovat a oddalovat (tzv. pinch to zoom), případně postrčit stránku, ať se posouvá nahoru či dolů setrvačností.

Tip: Opera 12: slušná řádka inovací pod kapotou očekávání nenaplnila

Opera se v počáteční fázi zaměřuje na vylepšení desktopového režimu, jak ostatně naznačují nová doteková gesta. Ta avšak nefungují exkluzivně ve Windows 8, používat je můžete dokonce i ve Windows 7. Ne každý ale asi vlastní dotekové zařízení se Sedmičkami, jejich podporu proto považujeme čistě za malou zajímavost, která ale bude v realitě k užitku skutečně málokomu. Pokud chcete, můžete si nový set funkcí vyzkoušet na vlastní kůži. Je součástí nadcházející řady Opera 12.50.

 

S uvedenými novinkami přichází konkrétně sestavení 1580, k dispozici je zde i český překlad. Na vlastní nebezpečí stahujte:

Mějte na paměti, že se jedná o rané sestavení, které byste neměli používat v produktivním prostředí. Očekávejte spoustu nevychytaných chyb, nestabilitu a jiné problémy.

CS24

Zdroj: Opera Desktop Team