Hlavní navigace

Operátoři hledají společnou řeč. Vodafone jedná o sdílení sítí s T-Mobilem a O2

20. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Informaci, se kterou na konci minulého týdne přišla ČTK, teď operátoři oficiálně potvrdili. Všichni tři čeští operátoři hledají cestu, jak by mohli své sítě navzájem sdílet. U O2 a T-Mobilu je to už jasné a podepsané. LTE, 3G i 2G budují a spravují společně s tím, že O2 se stará o východ a T-Mobile o západ republiky. Prahu a Brno si pomocí LTE každý pokryje sám.

Vodafonu se tato spolupráce nelíbila, protože ji považoval za diskriminační. Operátor si proto stěžoval u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a neváhal podat žalobu také u českých a evropských soudů. To bylo možná impulsem ke znovuotevření debat o společné správě sítí.

 

Všechny tři společnosti dnes svorně vydaly tiskovou zprávu, ve které píší, že diskutují o možném sdílení a konsolidaci mobilních sítí 2G, 3G a LTE. Firmy si najaly externího poradce, který bude situaci analyzovat a pokusí se najít vhodný obchodní model sdílení. Na základě těchto výsledků se pak operátoři rozhodnou, jestli má v projektu smysl pokračovat a jak bude spolupráce fungovat po právní a finanční stránce.

Do té doby zůstává současná strategie. O2 a T-Mobile si síť rozdělí fifty fifty a Vodafone zůstane sám. Staví přitom nejen LTE na frekvencích z aukce, ale také z kmitočtů v pásmu 900 MHz, které nevyužil u 2G a kterými snadno pokrývá celou republiku.

Zdroj: Vodafone