Hlavní navigace

Optický disk s kapacitou 1PB (petabajt)

4. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Storex Technology na konferenci Optical Data Storage představila technologii, která je schopná uložit na optický disk velikosti CD až 1 PB dat. Ta nese označení Hyper-CD, nejedná se však o nic převratně nového, patent na ni měla firma 3D Constellation, té ale došly na vývoj prostředky a po fiasku s představením zbankrotovala. Storex v posledních letech pod vedením Eugena Pavla (zakladatel a generální ředitel) pracoval na technologii fluorescentních fotocitlivých skel a sklokeramik, což je právě základem tohoto disku.

Data jsou zapsána ve formě nanoznaček o velikosti řádově 40 nm, které jsou v materiálu prostorově rozmístěny ve virtuálních vrstvách. Čtení probíhá pomocí laserů. Zajímavá je i údajná životnost zařízení činící odhadem pět tisíc let. Nepadlo bohužel ani slovo o komerční dostupnosti takového řešení.

Otazník visí i nad tím, zda se během vývoje reálného produktu nevyskytnou zásadnější potíže nebo někdo Storex neodkoupí a technologii bud nepošle ke dnu nebo nezahrne do vlastních plánů. Přede dvěma roky podobně svět fascinovala mladá Izraelská společnost Mempile s 1TB dvousetvrstvým optickým diskem, nyní se po ní zcela slehla zem. Mezi tím se pouze vynořilo několik sub-standardů okolo Blu-ray, zatím ale spíše stojíme na místě.

MMF24

Můj názor je, že běžné „konzumní“ optické disky jsou již vzhledem k množství dat na nich uložených moc nespolehlivé a budoucnost mají možná tak holografické disky pro archivování/zálohování velkého množství dat jako alternativa pásky, pokud se však sníží jejich cena a zvýší kapacita.

Zdroj: Storage Newsletter

Autor článku