Hlavní navigace

Oracle a Google jdou do boje, začíná soud o Android

17. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejsou to pouze tahanice mezi výrobci, i samotný Google se zapletl do velkého sporu o samotný základ systému – programovací jazyk Java. V srpnu 2010 jej totiž napadl Oracle, který před lety koupil tvůrce Javy, společnost Sun, a tvrdil, že Google porušuje několik jejich patentů. Jako odškodné si právníci Oraclu představovali miliardu dolarů.

Po sérii přestřelek, až 900 dalších tvrzení, dodatků a upřesnění se už potenciální škody podle odborníků smrskly na přibližně 30 milionů dolarů, což pro Google s 50 miliardami na kontě není nic vážného. Další možností je, že by Google musel platit licenční poplatky, což by do budoucna byl větší problém. Už teď řada výrobců kvůli Androidu platí nemalé licence Microsoftu (LG, HTC, Acer, Samsung a další).

Android

Zatímco Oracle vidí porušení kopírovacího monopolu (37 API a 11 zdrojových souborů Javy), Google tvrdí, že není možné copyrightovat programovací jazyk, pouze konkrétní aplikaci. Oracle zase reagoval, že o jazyk nejde, ale Google ukradl implementace.

Google totiž používá pro běh aplikací vlastní prostředí postavené na Javě. Zatímco Oracle chce vydělávat na nesvobodných implementacích Java SE, Java ME apod., Google využívá virtuálního stroje a knihoven Dalvik, který je pro změnu založen na již ukončeném projektu Apache Harmony, open source verzi Javy. Google je dnes sám obrovským přispěvatelem Javy a k tomu jazyku také díky Androidu získal spousty vývojářů, i když právě pro prostředí Dalvik. Což ale Oraclu vadí nejvíce, neboť z aplikací pro Android je de facto vyřazen a utíkají mu miliony za licence. Přitom v dobách hloupých telefonů byla Java (J2ME) zdrojem velkých přijmů od výrobců.

 

MMF24

Ale zpět k soudu. Včera se poprvé sešla porota, do osmi týdnů by měl být znám verdikt. Mezi tím se pře rozdělí do třech fází, ve kterých se budou probírat porušení autorských práv, práva k patentům a vyčíslené škody. O výsledku a průběhu vás ještě jistě několikrát zpravíme.

Zdroj: ArsTechnica