Hlavní navigace

Organizace posílají otevřený dopis Skypu. Chtějí transparentnost

25. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Telekomunikační služby často trápí bezpečnost. Napíchnout telefonní hovor lze, ani o tom nebudete vědět. Ne, že by zákon dovoloval, aby každý odposlouchával kohokoli, koho se mu zrovna zachce. V souvislosti s odposloucháváním jsme se v minulém roce bavili rovněž o Skypu. Celosvětová komunikační síť již spojuje přes 600 milionů uživatelů. Ve starší zprávě se dočtete, že panovaly obavy z toho, že by Microsoft mohl uživatele jednoduše sledovat. Ten se bránil tím, že nová struktura sítě není vytvořena k účelu zaznamenávání hovorů. Hovory jsou šifrované.

Nepřehlédněte: Jak je to tedy se Skypem, odposlechy uživatelů a šmírujícími úřady?

Ovšem s výjimkou Číny. Textová komunikace je uchovávána a ve zvláštních případech by prý záznamy mohly být předány vyšetřujícím úřadům. Pod novým redmondským vedením se službě úspěšně daří navyšovat počet uživatelů. Spolu s tím se ale zvětšují obavy některých lidí, kteří se nadále bojí sledování. Co se děje s nasbíranými informacemi z chatu, jež Skype uložil na svých serverech? Někdy se neobávají jen lidé z masa a kostí, ale i organizace a firmy. Slušná řádka jich podepsala otevřený dopis, v němž žádají Microsoft o změnu.

 

V listopadu byly údaje o šestnáctiletém chlapci předány bezpečnostní firmě. Neměl však žádnou zákonnou povinnost tak učinit. Ke znepokojujícímu případu došlo v Holandsku. Znamená to, že Skype může informacemi, kterému svěříme, jen tak rozhazovat okolo? Jistě to tak vypadá, obavy organizací jsou oprávněné. V dopise se Microsoftu dožadují, aby vydal dokument, kde uvede, jakým způsobem Skype sbírá informace o uživatelích, a která z nich byla odhalena třetím stranám.

Poukazují na to, že jiné firmy jako Google nebo Twitter jsou v tomto ohledu otevřené a pravidelně vydávají hlášení o stavu žádostí o uživatelská data. Microsoft dopis momentálně zkoumá, na jeho vyjádření svět trpělivě čeká. Nejproblémovější objekt bezesporu představuje čínská verze Skypu. Uživatelé si nutně nemusí být vědomi toho, že je někdo sleduje. Přirozeně však neexistují zprávy o tom, na jakém stupni Skype podléhá kontrole (a cenzuře).

KL24

Člověk z neziskové organizace Reporters Without Borders serveru The Verge sdělil, že mnoho novinářů či aktivistů si stěžuje na zachytávání komunikace. Tito lidé s citlivými informacemi nemohou používat Skype, aniž by si byli jistí, že je někdo nesleduje. Které vlády a jiné třetí strany mají přístup k informacím? Tak zní hlavní otázka. Plné znění požadavků si můžete přečíst na www.skypeopenletter.com.

Zdroj: www.skypeopenletter.com via The Verge

Byl pro vás článek přínosný?