Hlavní navigace

OS X Mavericks opravdu zvyšuje výdrž. U MacBooku Air až o 3,5 hodiny

25. 10. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

Jednou z hlavních novinek OS X Mavericks byla optimalizace výkonu a správy napájení, která má dle Applu prodloužit výdrž MacBooků Air na jedno nabití až o hodinu a půl. Magazín Ars Technica, který provedl opravdu nekompromisní recenzi nového systému, to jen potvrzuje.

John Siracusa vytvořil vlastní testovací script, který měl simulovat editaci textu a surfování na webu (se zapnutým Flash Playerem). Srovnání Mavericks (10.9) a starší verze Mountain Lion (10.8.5) ukazuje, že si Apple nevymýšlel.

Výdrž MacBooků Air s OS X Mavericks a Mountain Lion
Výdrž MacBooků Air s OS X Mavericks a Mountain Lion (foto: Ars Technica)

V extrémním případě dosáhl s MacBookem Air (2013) výdrže bezmála 16 hodin s verzí Mavericks, přičemž s Moutain Lionem to bylo jen 12 hodin. Při opakovaných testech se výsledky lišily, zřejmě v závislosti na náročnosti webů a flashových prvků. U Moutain Lionu se výdrž měnila mezi 9 a 14 hodinami. U Mavericks údajně nebyl rozptyl tak velký, ale Air vždy přežil minimálně o tu deklarovanou hodinu a půl déle.

 

Siracusa také ověřil dopad na starý MacBook Pro z roku 2007, který ještě neměl tak šetrný hardware, ale i u něj byl rozdíl citelný. Se starší verzí systému MBP vydržel 3 hodiny a 9 minut, s tou novou pak o půl hodiny déle.