Hlavní navigace

Osm důvodů, proč budete Windows 8 (Release Preview) milovat

25. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před týdnem jsme po zralé úvaze vyhodnotili největší zápory operačního systému nové generace. Je lepší si odbýt to horší a na závěr si ponechat lepší zkušenosti. Problémy s nestabilitou a zamrzáním nás trochu vyděsily, zvlášť když mají být Osmičky dokončeny nejpozději zkraje srpna. Microsoftu zbývá poměrně málo času, aby vše odladil. Navíc do chystaného produktu na poslední chvíli docela zásadně zasahuje, což podle nás také není ideální. Narážíme především na Aero, které po dvou vydaných řadách Windows odejde do důchodu.

Tip: Osm důvodů, proč budete Windows 8 (Release Preview) nenávidět

Některé mechanismy zůstanou nezměněny a pokud nám vadí dnes, budou nám vadit i po vydání systému. Něco podobného platí ovšem i o pozitivně vnímaných funkcích. Za některé novinky jsme neskutečně rádi a některé právě Windows 8 hodně nahrávají. Díky nim se nový produkt používá o tolik lépe, že jej možná upřednostníte před jeho předchůdci. Podívejme se tedy na osm vylepšení, která se nám na Windows 8 (Release Preview) líbí zdaleka nejvíce. Své oblíbené funkce nezapomeňte vypíchnout v diskuzi pod článkem.

1. – Ribbon v Průzkumníku

Přiznávám, že osobně dost dobře nechápu hořekování nad tím, že Průzkumník v Osmičkách dostane do vínku revoluční ovládací prvek z Office 2007. Své kvality pás karet prokázal jak v uvedené kancelářské sadě (a jejích nástupcích), ale i v některých jiných aplikacích. Nyní se Ribbon rozšiřuje také do programu úplně nejzákladnějšího. Průzkumník používá prakticky každý z nás, snad jedině s výjimkou jedinců, kteří se svěřili do péče alternativnímu správci souborů typu Total Commander. Nástrojová lišta v Průzkumníku už byla, v posledních letech ale ustupovala do pozadí a doslova nám mizela před očima.

Nyní se nástrojová lišta vrací v podobě kategoricky pojatého Ribbonu. Předně nás zbavuje závislosti na kontextových nabídkách. Od nich se nás Microsoft snaží všemožně odvrátit. Je ale jen na vás, zda se necháte zlákat. Pokud ano, pás karet pro vás bude požehnáním. Spoustu nástrojů a předvoleb máte na očích a vždy po ruce. Stačí zašátrat ve správné sekci. Pakliže vás ale pás karet nezajímá, jednoduše ho minimalizujete. Tento prvek tudíž nepatří k rušivým, pokud ho ale přijmete, budete si ho patřičně užívat. Průzkumník je díky němu v důsledku mnohem mocnějším nástrojem než byl dřív.

 

2. – Správce úloh v novém kabátku

Zejména často zamrzající programy ve Windows 8 Release Preview vás donutí až příliš často využívat služeb Správce úloh. Pokaždé ale oceníte, že v Osmičkách konečně vypadá jinak. Základní zobrazení nyní zahrnuje prostý výpis běžících programů, které i začátečník může bez problému ukončit. Pokud se řadíte k pokročilejším jedincům, přepnete se do rozšířeného režimu a tehdy se vám otevře brána do jiného světa. Ve srovnání s Windows 7 se zdejší Správce úloh nachází na úplně jiné úrovni. Zvýrazňuje aplikace, které zatěžují počítač nejvíce. Když jste na pochybách, už letmým pohledem se dozvíte vše podstatné. Co to ksakru zatěžuje počítač? Který z programů a procesů běžících na pozadí problém způsobuje?

Detektivní práce je tedy značně usnadněna. A nejen to, dočkáte se zde také vyumělkovaných grafů se záznamem výkonu. Microsoft se vytáhl tím, jak se mu podařilo dohromady skloubit množství informací a jejich pěknou presentaci. K úplným novinkám patří prohlížení dříve spuštěných aplikací nebo dokonce správa položek po spuštění. Bez dodatečných nástrojů tak na jednom místě můžete pěkně spravovat vše podstatné, co se týká programů a systémových prostředků.

Základní zobrazení je vhodné pro začátečníky Pokročilé zobrazení nabízí spoustu novinek a užitečných funkcí 

 

3. – Novinky v kopírování souborů

Třetí z řady desktopových vylepšení patří k těm, na které jsme čekali celá léta. Nakonec jsme se dočkali toho, že Microsoft systém dialogů při kopírování souborů úplně předělal. Ty v základní zobrazení opět neobtěžují a méně znalý uživatel se nemusí zabývat prapodivnými číselnými hodnotami. Podobně jako u Správce úloh se ale můžete přepnout do rozšířeného pohledu, který vás uhrane grafem přenosové rychlosti. Především ale oceníte, že můžete přenos pozastavit. Dříve jsme ho mohli pouze zrušit, což je příliš definitivní řešení. Nyní máme trochu volnosti v rozhodování.

Dialogy během kopírování nebo přesunování dat ve Windows 8 mají ještě jednu užitečnou vlastnost: sdružují se do jednoho okna. I když budete kopírovat souběžně třeba ze tří lokací, všechno budete mít přehledně zobrazené pod sebou.

 

4. – Zabudovaný antivirus

Bezpečnostních prvků v nových Windows 8 přibude hned několik. Ke stávajícímu Řízení uživatelských účtů se přidává další vrstva v podobě filtru SmartScreen. A nejen to, od Windows Vista integrovaný nástroj Windows Defender se vedle spywaru naučil detekovat také viry. Samostatný nástroj Security Essentials se stává součástí operačního systému. Aniž byste museli instalovat cokoli dalšího, máte k dispozici antivirový program, který ani není úplně neschopný. Slušná ochrana zdarma, integrovaná do systému? To si necháme líbit. Nezabezpečená Windows se tak konečně stanou minulostí a přinejmenším laik nebude muset nic řešit.

 

5. – Nabídka Start

O Metru stále spousta lidí není přesvědčena. Jestli se Microsoftu pokus o revoluci vydaří, to teprve uvidíme. Do popředí se ve Windows 8 dostává nabídka Start, která především vypadá úplně jinak. Navzdory tomu, že běží roztažená přes celou obrazovku, ji můžete do jisté míry používat jako za starých časů. Stále v ní můžete bleskurychle vyhledávat aplikace. Současně se ale potřeba po hledání snižuje s tím, kolik prostoru vám nový Start dává pro zástupce aplikací. Na obrazovku se jich vejde slušný počet, takže ve Windows 8 máme před sebou hned po vyvolání nabídky mnohem více programů než dříve. A nemusíte je lovit v košatých nabídkách.

Výhodou jsou nové aplikace pro Metro, které využívají dlaždice lépe než statičtí zástupci běžných desktopových aplikací. Dlaždice představují živé organismy, schopné informovat o tom nejdůležitějším. E-mailový klient ukazuje poslední zprávy a počet nepřečtených e-mailů. Již v nabídce Start vidíte informaci o počasí, aniž byste museli příslušný prográmek zapínat. Novodobá nabídka Start je mnohem více než obyčejným prostředkem ke spouštění programů. I když se rozhodnete novou platformu (tedy Metro a dotekové aplikace i s jejich živými dlaždicemi) ignorovat a k nabídce budete připínat pouze desktopové programy, ta svému účelu stále poslouží dobře. Možné lépe než dřív. Rozhodně nevidíme důvod, proč ji zavrhnout.

 

6. – Notifikace a indikátory

S Metrem je spojený také nový systém oznámení některých událostí. Windows 8 vám mohou skrze elegantní informační proužek sdělit, že vám přišel e-mail, zpráva v chatu nebo že v počítači přibyl nový program, jenž dokáže otevřít konkrétní druh souborů. Globální systém upozornění, což je třeba na mobilech docela běžná věc, nám i na stolních počítačích docela chyběl. Ten v Osmičkách se přirozeně týká především Metra, rádi bychom viděli jeho větší rozšíření na desktopové aplikace. Pokud pracujete a nechcete být rušeni, můžete proud oznámení pozastavit.

Pokud se budeme bavit o notifikacích, nesmíme zapomenout také na různé indikátory. Především na noteboocích běžně regulujeme jas monitoru skrze funkční klávesy, všude jinde také upravujeme hlasitost. Naneštěstí nám Windows donedávna nebyla schopná za pochodu ukázat úrovně těchto hodnot. Nyní když s nimi hýbete, systém ukazuje, jak si stojíte. Aniž byste museli nutně doinstalovávat řešení od výrobce hardwaru, máte přehled nad tím, na jakou úroveň jasu jste displej zrovna nastavili. Úroveň hlasitosti, jasu a věci kolem notifikací si můžete nastavit skrze Šém. Všechno máme na jednom místě, což je fajn, aspoň nemusíme pokaždé skákat do jiné nabídky.

 

7. – Windows Store

Dosavadní ekosystém Windows je výhodný v tom, kolik volnosti poskytuje. Anarchie nicméně nahrává podvodníkům, vzkvétají podvodné aplikace a malware všeho druhu. Centrální zdroj pro aplikace ale valnou většinu problémů naprosto eliminuje. Windows Store si zamilují méně znalí jedinci. Díky němu odpadá nutnost nahánět programy po čertech ďáblech. Veškerý software pro Windows bude mít najednou jediný katalog, kde si můžete vybírat aplikace podle hodnocení a požadavků na počítač. O kvalitách napovídá vždy přiložený obrázek. Že se aplikace dostala do Windows Store je vlastně samo o sobě jistou zárukou kvality. Ne každý autor sem svůj výtvor propašuje.

 

Škodlivé nebo podvodné aplikace to budou mít velice těžké, Microsoft vám k nim vůbec neumožní přístup. A kdyby se nějaká k vám do počítače stejně dostala, může být na dálku zneškodněna. K tomu vás neustále chrání filtr SmartScreen. Výhody centrálního uzlu s aplikace jsou tedy nasnadě. Jednak je snazší program najít, snižuje se i riziko napadení počítače malwarem a toho, že naletíte podvodníkovi. Navíc aplikace pro Metro dodržují jisté standardy, takže například budou vždy zapadat do zdejšího grafického stylu a měly by se vyznačovat stabilitou.

Horší je to s desktopovými programy. Ty se sice do katalogu dostanou, instalovat je ale nadále musíte ručně, odkaz v kartě vás přesměruje na stránku výrobce softwaru.

 

8. – Šém

Když už hovoříme o Metru, musíme také zmínit další nový ovládací prvek. Postranní lišta, skrze níž můžete provádět některé základní operace, je samozřejmě využitelná především v dotekovém prostředí, v desktopovém režimu mnoho užitku bohužel nepřináší. Na Šém se nicméně v Metru obrátíte pokaždé, když chcete něco najít nebo sdílet. Tyto akce orientaci v systému a v aplikacích značeně usnadňují. Vyniká zde také sociální prvek nových Windows 8. Opět jde o něco, co je nám docela blízké z různých mobilních platforem. Šém obsahuje duplicitní prvek pro vyvolání Startu, na který si nejspíš moc nezvyknete. Najet myší do rohu obrazovky a Start vyvolat odtud, je zkrátka rychlejší.

CS24

Pokud jde ale o základní akce v Metru, funguje Šém výborně. Kromě hledání a sdílení obsahuje také nastavení, takže sem zamíříte z každé aplikace, v níž chcete pohnout s výchozími předvolbami. Opět zanikají zmatky s tím, kde si která aplikace schovává nastavení. Nyní vyvoláte Šémem a basta.