Hlavní navigace

Ovládání počítačem očima, průsvitný Edge a 3D objekty v Office [Windows Insider]

3. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Hlavní část novinek v programu Windows Insider je zaměřena na ty, kdo nemohou používat myš a klávesnici.

Finální verze Windows 10 Fall Creators Update začíná být na dohled. V tuto chvíli nemůžeme očekávat výraznější novinky. Aspoň teoreticky. Stejně jako posledně, i tentokrát Microsoft na poslední chvíli představuje aspoň menší vylepšení. Pokud ovšem integrovanou podporu zařízení sledující pohybu očí lze považovat za menší novinku.

Ovládání počítače pohybem očí

Pomocná funkce pro ty, kdo nemohou ovládat počítač jinak než svýma očima, byla představena den před Windows 10 Insider Preview build 16257, viz starší článek. Je také kompatibilní už s minulým sestavením z Fast ringu. Microsoft podporu zařízení jako Tobii Eye Tracker 4C považuje za betaverzi a není jisté, zda se mu podaří ji dostáhnout do konce před vydáním Fall Creators Updatu.

Jak se dívám na kalendář, myslím si, že funkce bude v systému na podzim přítomna jako betaverze, podobně jako byl za betaverzi v hotovém operačním systému svého času považován linuxový subsystém. Není na tom nic špatného, jen bychom si měli ujasnit stav vývoje.

Minulé sestavení: Microsoft zkouší, jak při prohlížení webu přejít z mobilu na počítač

Aktuálně Desítky v otázce ovládání počítače zrakem spolupracují jen s jedním sledovacím zařízením (výše uvedené) a anglickou mutaci klávesnice. Prozatím je pro zprovoznění vyžadováno stažení opravného balíčku, posléze vám Windows Update nabídne příslušný ovladač k instalaci. Funkci zapnete v Nastavení | Usnadnění přístupu.

Ovládání počítače očima je podporováno nativně (autor: Microsoft) Ovládání počítače očima je podporováno nativně (autor: Microsoft)

Při aktivaci funkce se na obrazovce objeví nový prvek, který vám zprostředkuje nástroje pro ovládání počítače očima. Konkrétně jde o ukazatel myši, klávesnici a funkci pro čtení textu. Pro tento způsob používání zařízení je připraven kruhový indikátor, jenž ukazuje, kam se díváte. Ještě dodám, že softwarovou klávesnici lze ovládat psaním jednotlivých písmen, ale také pohybem, který je principiálně shodný s klouzáním prstem po klávesnici Swype.

Další novinky

Edge vypadá jinak, což způsobuje začlenění průsvitné vrstvy do záhlaví, což vynikne zejména ve chvíli, kdy otevřete řádek s náhledy webů. Průsvitnost s lehce upravenými animacemi tlačítek by měly prohlížeči dodat dojem lepší odezvy. Uvidíme.

Při klepnutí ukazatele do adresního řádku nedochází k posunutí textu kvůli odhalení protokolu, který je jinak běžně skrytý. Jak to? Protokol už se neukáže. To by mělo usnadnit případy, kdy chcete adresu na daném místě začít hned upravovat.

Prostředí příkazového řádku podporuje 24bitovou barevnou hloubku, což ale není novinka, k tomu došlo už skoro před rokem. Microsoft využívá této schopnosti až nyní a po 20 letech mění výchozí barevné schéma konzole. Pokud vás tato drobnost zajímá, můžete pro více informací zamířit na blog Windows Command Line Tools For Developers. Konzole by měla vypadat lépe na současných obrazovkách a obecně moderněji s ohledem na dobu, v níž žijeme.

MMF24

Původní a nové barevné schéma konzole (foto: Microsoft) Původní a nové barevné schéma konzole (foto: Microsoft)

Pokud kromě Windows Insider Preview používáte také Office Insider Preview, můžete do PowerPointu, Wordu a Excelu vkládat trojrozměrné objekty z katalogu Remix 3D. To je k nejdůležitějším novinkám vše. Vyšel i Windows 10 Mobile Insider Preview build 15237, který ale nepřináší nic zásadního.

Kompletní seznam novinek, opravených chyb a známých problémů ve Windows 10 Insider Preview build 16257 a ve Windows 10 Mobile Insider Preview build 15237 naleznete na blogu Windows Experience.