Hlavní navigace

Paradox: pirátské doupě MegaUpload zažaluje mediální impérium Universal

13. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší americký filehostingový server MegaUpload chce otevřít soudní řízení proti Universalu. Ač bychom běžně čekali prohozené role, skutečně si stěžuje MegaUpload, protože mu studio protiprávně maže klipy z YouTube.

MegaUpload tvrdí, že je plně zavázán právu Digital Millennium Copyright Act (DMCA) a spolupracuje s umělci i autory obsahu tak, aby mohli na ukládání svých dat v jejich sítí vydělávat. Zároveň poskytuje nástroje pro hlášení pirátského obsahu. Přesto je často pod tlakem hudební asociace RIAA a filmové MPAA.

V prosinci byl web MegaUploadu redesignován a provozovatelé jej mj. uvedli novým hudebním videem Mega Song, na kterém se podílely některé celebrity-rappeři jako Puff Diddy, Willi.am, Kanye West nebo Chris Brown. Video se prý stalo hitem, vkládaly jej na své stránky média, virálně jej šířili fanoušci prostřednictvím sociálních sítí. Až se dostalo k Universalu.

A ten zatlačil na YouTube, aby video zablokoval. MegaUpload video nechal obnovit, ale Universal zase zaúřadoval. MegaUpload přitom tímto videem nepoškozoval ničí práva, hudbu i autory měl na své straně a od Universalu to prý byla sabotáž a porušení pravidel DMCA. Universal je navíc jedním z hlavních lobbistů ve Washingtonu, kteří požadují, aby mohli nejen mazat nelegální obsah na internetu, ale také rovnou celé weby, na nichž je umístěn (chystané zákony jako SOPA nebo PIPA).

CS24

MegaUpload je podle autorů také proti pirátství. Zrovna pracuje na nové službě Megabox, která má „změnit celý hudební průmysl“. Hudebníci díky Megaboxu budou moci prodávat svou hudbu sami, přičemž si nechají 90 % z prodeje (iTunes a další obvykle nabízejí 70 %).

Zdroj: MegaUpload