Hlavní navigace

Parametry nového GPU Tonga jsou na světě. AMD ho použije v Radeonu R9 M295X

3. 6. 2014

Sdílet

 Autor: Redakce

Před dvěma týdny jsme zde psali o tom, že AMD chystá nové GPU, které by se zařadilo někam pod nejnovější čip Hawaii a mělo by snad nabídnout pokroky ve spotřebě, podobně jako Maxwellovské GM107 od Nvidie. Nyní k tomuto čipu, nesoucímu kódové označení Tonga, unikly první podrobnosti. Ukazují, že by mohlo jít o cosi jako křížence mezi konfiguracemi čipů Pitcairn a Tahiti, ovšem na bázi novější revize architektury GCN. Tonga se objeví v Radeonu R9 M295X, takže na zvěstech o úspornosti čipu by mohlo být něco pravdy.

Uvedený model Radeonu, který se zřejmě stane novým highendem AMD pro notebooky, se objevil v databázi Ozone3D.net a tento únik poskytl prakticky plné parametry této karty a také čipu Tonga. Toto GPU má mít celkem 32 CU (compute units, výpočetních jednotek) a jelikož by mělo podle všeho být založené na stejné architektuře jako čipy Bonaire a Hawaii, měla by jedna CU obsahovat 64 stream procesorů. GPU Tonga by tím pádem mělo 2048 stream procesorů (a zřejmě i 128 texturovacích jednotek, čtyři na jednu CU), tedy stejný počet jako čip Tahiti.

Bude ovšem mít paměťový řadič se šířkou sběrnice 256 bitů místo 384, a tím pádem asi též 32 rasterizačních jednotek. Tonga by tedy měl mít podobný hrubý výkon jako Tahiti, ovšem s levnějším a úspornějším „uncore“, které se podobá spíše GPU Pitcairn.

Uniklé specifikace GPU Tonga a Radeonu R9 M295X
Uniklé specifikace GPU Tonga a Radeonu R9 M295X

Radeon R9 M295X bude mít čip Tonga taktován na 800 MHz (což asi bude maximální takt), díky vysokému počtu shaderů by ale měl mít o dost vyšší výkon než stávající mobilní Radeon HD 8970M (alias R9 M290X) s GPU Pitcairn. Karta, z které údaje pochází, nesla 4 GB paměti GDDR5, běžící na efektivním taktu 5,5 GHz. To je o 500 MHz vyšší rychlost, než má nyní Nvidia u pamětí GeForce GTX 8800M a této mobilní grafice by Radeon R9 M295X možná mohl docela zatopit, pokud bude mít dobrou spotřebu.

Uniklé specifikace GPU Tonga a Radeonu R9 M295X

Takto tedy bude vypadat mobilní inkarnace GPU Tonga. O tom, co s tímto čipem AMD provede v desktopu, zatím informace nejsou, web VideoCardz si ovšem myslí, že by mohl skončit v zatím hypotetické kartě R9 275X. Tam by asi měl vyšší takty (1 GHz či více) a paměti na efektivní frekvenci 6–7 GHz, to ale pouze spekulujeme. Zajímavé by mohlo být TDP karty, potvrdí-li se, že nový čip má skutečně lepší poměr výkonu a spotřeby, než dosavadní čipy architektury GCN.

 

 

Přijde v létě také Radeon R9 295X?

Mimochodem, server VideoCardz také píše, že AMD by v následujících měsících mohlo vydat zrychlený highendový model na bázi čipu Hawaii, snad pod názvem Radeon R9 295X. Karta by prý měla mít vyšší takt GPU (dle VideoCardz až o 100 MHz), případně rychlejší paměti. Nicméně tyto informace vypadají spíše jako dohady než jako něco potvrzeného, takže je zatím raději neberte moc vážně.

ICTS24

GPU Hawaii (TechRadar)
GPU Hawaii (TechRadar)

Zdroj: VideoCardz