Hlavní navigace

Partnerství OnePlus s Cyanogenem skončilo. Kdo nebo co za to může?

29. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Obě jména znáte dobře. OnePlus je čínský výrobce, jenž částečně díky nízké ceně a pozvánkovému systému vzbudil velký ohlas a jeho telefon One je považován za jeden z nejlepších ve svém oboru. Cyanogen je systém postavený na Androidu, jehož autor v poslední době plánoval natřít to jak Googlu, tak potažmo Androidu.

Šel na to od lesa. Zatímco vynechal aplikace od Googlu, aby uživatelům nabídl čistší systém, uzavřel partnerství s Microsoftem a v některých nových telefonech se budou pro změnu objevovat přibalené aplikace od redmondského giganta. Oznámení se nevztahuje se na komunitní odnož CyanogenMod, jež si drží původní hodnoty, s nimiž přispěvatelé do projektu šli.

OnePlus skončilo s Cyanogenem. Nebo obráceně?

Abychom se vrátili k partnerství mezi čínským výrobcem a komerční alternativou k Androidu, tak to skončilo. Ředitel firmy Cyanogen pro PCWorld řekl, že bez tohoto systému by OnePlus na mezinárodních trzích nejspíš neprodalo více než jeden telefon. Tvrdí, že Číňané na Cyanogenu postavili značku. Kupodivu se však oba podniky rozcházejí.

Příznivci značky si patrně všimli, že OnePlus uvolnilo vlastní ROM s upraveným Androidem. Svůj výtvor nazvalo OxygenOS. Tento systém testovalo od konce loňského roku. Důvody rozpadu můžeme překvapivě vysledovat v jiné zemi. OnePlus One mělo odstartovat na podzim v Indii, krátce předtím však Cyanogen Číňanům vypálil rybník.

Podepsal totiž exkluzívní partnerství s jiným místním výrobcem mobilů – Micromaxem. OnePlus se tváří, že o připravované akci nevědělo a je z ní samo zmatené. Cyanogen si tak pod sebou sám podřezal větev. (Nebo ne? Musíme věřit, že indická exkluzivita pro něj bude výhodnější než spojení s Čínou, jinak by se k takovému kroku patrně neodhodlal.)

Cyanogen hledá partnera pro masovou distribuci

OnePlus One tak v Indii odstartoval, ovšem s tím, že se nedočká žádných dalších aktualizací operačního systému a na trhu může prodat pouze zásoby ze skladů. Číňané si přitom budovali pověst i na tom, že se o svá zařízení starají. Proto se rozhodli nespoléhat na externího výrobce a začali chystat vlastní operační systém.

 

Díky otevřeným zdrojovým kódům není nemožné, aby vznikl další fork Androidu. Zatímco další smartphony od OnePlus s Cyanogenem už neuvidíme, firma stojící za operačním systémem hledá v Číně jiného partnera. Věřím, že Cyanogen najde partnera, který bude mít vyšší cíle než OnePlus, jež zavedlo pozvánkový systém.

MMF24

V loňském roce prodal milion telefonů, což ale samozřejmě není žádné terno. Cyanogenu jde v tuto chvíli o kvantitu, potřebuje se dostat na co nejvíce zařízení. Mimochodem, kdyby vás zajímalo, kolik výrobců chytrých telefonů funguje v Číně, tak jich je více než sto.

Zdroj: PCWorld