Hlavní navigace

Pastva pro oči. Umělec vyrobil obývák včetně nábytku z vysloužilého hardwaru

14. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Následující zpráva sice není žhavou novinkou, nicméně zajímavá je dost na to, abychom se o ní s vámi chtěli podělit. Jedná se o kolekci nábytku The Binary Collection, kterou vytvořil designér a umělec Benjamin Rollins Caldwell z vysloužilého hardwaru nejrůznějších druhů. Kusy počítačů a dalšího elektronického odpadu se tak proměnily v sice poněkud disharmonický, ale neotřele estetický obývací pokoj. V této asambláži vynikne variabilita tvarů a barev běžných počítačových vnitřností, a to ještě většinou nejde o schválně načančané komponenty posledních let.

Binary Room designéra Benjamina Rollinse Caldwella

Jako materiál posloužily tvůrci zejména PCB základních desek a rozšiřujících karet (možná mezi nimi zpozorujete i něco, co vám samotným prošlo rukama). Pokud se ale na snímky zaměříte detailně, naleznete toho více, například paměti a CPU stále dlící v socketech, chladiče, kusy zdrojů, plotny i elektroniky z pevných disků a další komponenty, často docela staře nebo exoticky vypadající. Jednotlivými kousky nábytku se můžete pokochat dole v inline galerii – vřele doporučeno.

Binary Room designéra Benjamina Rollinse Caldwella

Součástí stolu je například dvoučipová grafika Voodoo 5, na jednom z křesílek je zase zase vidět „slocket“ pro procesory Pentium 3 (to byla pro neznalé redukce, s níž se daly procesory pro socket 370 nainstalovat do desek se slotem 1). Zdá se, že použity byly i kusy starých kalkulaček nebo třeba routerů, kostra nábytku by zase měla být z plechu ze skříní. Spoustu dalších kousků už ale asi identifikují jen odborníci. Pokud najdete něco zajímavého, neváhejte se pochlubit dole v diskusi.

 

MMF24

Pokud jde o můj skromný názor, asi nejvíce mě nadchlo řešení „textilních“ doplňků, což už vyžadovalo vyšší stupeň kreativity než jen sešroubovat věci dohromady. Jak můžete vidět, součástí sady děl je koberec „utkaný“ z plochých kabelů pro disky IDE (lidově nazývaných kšandy) a stejně je řešen také „potah“ čalounění křesel. V dalším křesle použil autor zase výplet z obyčejných drátů (zřejmě jde o oloupané UTP kabely), což také vypadá velmi pěkně a navíc to musela být – klobouk dolů – docela piplačka dokončit.

Zdroje: The Verge, noticias24, BRC Designs (1, 2, 3)