Hlavní navigace

PCI Express přes SATA porty

10. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Organizace SATA-IO, která spravuje standard SATA, se pochlubila novinkou v chystané specifikaci SATA 3.2. Nazývá se „SATA Express“: možnost vést skrze SATA porty rozhraní PCI Express. Takové rozhraní by se mohlo uplatnit u výkonných SSD, kterým by 6 Gb/s nestačilo – alespoň do doby, než SATA 4.0 přinese rychlost 12 Gb/s na port (a to je doba ještě několik let vzdálená). Není to ale tak triviální, jak se může na první pohled zdát. V první řadě budou potřeba nové obojetné konektory:

Do nich zasadíte buď dva kabely SATA, nebo jeden kabel PCI Express (druhá možná varianta, na obrázku v oranžové barvě, je určena pouze pro SATA Express a má „zoubky“, které zasunutí obyčejných kabelů SATA znemožní). Počítá se buď s jednou, nebo dvěma PCIe linkami; pokud si vzpomenete na nedávnou zprávu, PCI Express x2 zatím oficiálně neexistuje, vznik této varianty ale prosazuje Intel.

SATA Express bude podporovat PCI Express 3.0, dostupná teoretická propustnost tedy bude velmi pěkných 16 Gb/s (2 GB/s). Vzhledem k velikosti konektoru je zřejmé, že SATA Express nebude konkurovat USB 3.0 ani Thunderboltu, jeho místo je čistě uvnitř skříně.

CS24

Daní za vysokou rychlost bude poněkud houževnatější kabel kšandovitého typu (a samozřejmě pár mm² prostoru na základní desce navíc, které nový konektor zabere). Bohužel zatím nevíme, zdali se do něj vešlo i napájení. Jak budou konektory vypadat na straně zařízení, na tom prý SATA-IO ještě pracuje. Standard SATA 3.2 ještě není finalizován, stane se tak někdy do konce letošního roku a první implementace se tak neobjeví dříve, než v roce 2012.

Zdroj: VR-Zone, SATA-IO