Hlavní navigace

Pevné disky o pět řádů rychlejší? Zařídí to lasery

8. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tým vědců z britské University of York údajně přišel na způsob, jak několikanásobně urychlit zápis na magnetickou plotnu pevného disku. Již dříve se vědci zabývali možným využitím lokálního ohřívání magnetického média pro usnadnění remagnetizace. Výzkumníci pod vedením Thomase Ostlera ale údajně nalezli způsob, jak změnit polaritu magnetického záznamu bez použití magnetického pole.

Je k tomu však nutné použít velice přesný laser a velice přesnou dávku tepla. Ten musí ve výboji trvajícím méně než jednu pikosekundu (1 ps = 1 × 10-12 s) ohřát materiál o více než 800 °C. V článku, který vyšel ve vědeckém časopisu Nature Communications, je prý možnost obrácení polarity magnetu pouze teplem dokázána jak matematicky, tak experimentálně.

Ačkoliv zahřívání o stovky stupňů Celsia zní jako energeticky náročný postup, údajně má tento způsob zápisu vyžadovat méně energie, než zápis s využitím magnetického pole. Nejvíce šokující tvrzení vědců uvádím až nakonec, protože jsem vůči němu poměrně skeptický: díky zahřívání laserem by prý zápis na pevné disky mohl dosahovat rychlostí v řádu terabajtů za sekundu.

MMF24

Jestliže rychlost zápisu dnešních desktopových HDD činí průměrně kolem 100 MB/s, v budoucnu by tak disky měly být minimálně 10 000× rychlejší. Nejspíše to ale bude vysoce teoretické a tím pádem z větší části z prstu vycucané hausnumero. A nemusím snad zdůrazňovat, že se jedná o základní výzkum – využitelnost poznatků v praxi je zatím velkou neznámou.

Zdroj: techPowerUp, obrázek: Getty Images