Hlavní navigace

Phenom II X4 960T s Turbem se prodává, jde odemknout na šestijádro

23. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už v době uvedení šestijádrových Phenomů II s kódovým označením Thuban se spekulovalo o tom, že by se v brzké době mohly objevit i čtyřjádrové „zmetky“. Proč by čtyřjádra z horších šestijáder měla být zajímavá, když tu čtyřjádrové Phenomy máme už od jejich počátků?

Nebylo to jen kvůli tomu, že by se AMD mohlo zase podařit zamknout dvě jádra tak, že by šla znovu odemknout, jak tomu bylo třeba u některých dvoujádrových či tříjádrových Phenomů, ale hlavně kvůli tomu, že šestijádrové Phenomy přišly s novinkou zvanou Turbo Core – vlastní alternativě k sofistikovanějšímu Turbo Boost od Intelu, a u čtyřjáder odvozených od Thubanů mělo být k dispozici také.

[reklamni-kod]

Čtyřjádrové Phenomy II s jádrem Thuban používaným u Phenomů II X6 se objevily i v neveřejných roadmapách AMD, ve kterých dostaly kódové označení „Zosma“. Počítalo se s nimi už pro rok 2010. Tu a tam se někde vyskytlo pár kusů nebo testovacích vzorků. V květnu loňského roku se ale také objevila zvěst, že jejich vydání bylo odloženo na neurčito a až na zmínky o tom, že se používají u OEM sestav (díky tomu už má i svou stránku se screenshotem z GPU-Z na CPU-World.com), se kolem nich nic nedělo.

Neurčito nastalo nejspíš právě v dnešních dnech – v zemi vycházejícího slunce, kde i hardware vychází většinou dříve než jinde ve světě, se konečně Phenomy II X4 960T (T jako Turbo) objevily i na pultech obchodů.

Kódové označení HD96ZTWFK4DGR rozmotali na ComputerBase – písmena WF značí TDP 95 W, K9D označuje procesor pro AM3 s 512 kB L2 cache pro každé jádro a 6 MB L3 cache, závěrečné GR znamená stepping E0, který se zatím krom OEM procesorů objevil jen u šestijádrových Thubanů.

Phenom II X4 960T BE je taktovaný na 3 GHz (a 3,4 GHz při Turbo Core). Každé jádro má k dispozici 512 kB L2 cache, společně pak sdílí 6MB L3 cache. TDP procesoru je 95 W, napájecí napětí se má pohybovat v rozmezí 1,05-1,45 V.

Ačkoliv to není součástí modelového značení jako obvykle, procesory se prodávají v balení obvyklém pro „černé“ edice a podle Ascii.jp mají i odemčený násobič. A nejen násobič, Japonci už vyzkoušeli, že lze odemknout páté a šesté jádro (k tomu, zda Zosma po odemčení funguje, se ale nevyjádřili).

CS24

Ceny procesorů ve vybraných japonských obchodech se pohybují v rozmezí 11 280–11 880 jeny (v přepočtu 2 450–2600 Kč), u nás by to mohlo být podobné. Japonci totiž nižší model Phenom II X4 955 prodávají asi za 10 800 jenů, vyšší Phenom II X4 965 BE za 12 500 jenů, u nás se stejné procesory prodávají za nějakých 2300 a 2750 korun a model 960T by tedy měl spadnout někam mezi ně.

Zdroj: Ascii, TechPowerUp, Computerbase