Hlavní navigace

PhotoFast: první redukce karet SDXC na CompactFlash

10. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tchajwanský výrobce PhotoFast má ve své nabídce několik zajímavých redukcí, které ocení především majitelé digitálních zrcadlovek. Jejich modely převádí SecureDigital (SD) na formát CompactFlash (CF), přitom u SD se počítá s novými generacemi SDHC a SDXC. Jen musíte dát pozor na velikost CF. Ten se totiž vyskytuje ve dvou formátech Type I a II.

Rozměry 43 × 36 m mají stejné, jen Type I je tlustý 3,3 mm a Type II pak 5 mm. Od podpory druhého formátu je dnes pomalu ustupováno, proto musíme dopředu zjistit, jak na tom vaše čtečka, DSLR a jiné přístroje jsou. PhotoFast má v nabídce docela zmatek, i když u některých uvádí logo Type I, v popisu píše o 5 mm. Nejspíš se ale jedná o špatný copy&paste v nabídce.

  • GM-7300 – Type II, SD/SDHC/SDXC
  • GM-7400 – Type I, microSD/SDHC/SDXC

Model GM-7400 používá micro karty, takže si Type I může dovolit, u GM-7300 to bude Type II. Obě redukce podporují maximální kapacitu 64 GB a rychlosti 15 MB/s (zápis i čtení).

PhotoFast GM-7300 GM-7400Zdroj: PhotoFast

MMF24

Větší kapacity SDXC dnes ani nejsou nabízeny. Nejlevněší 64GB SDXC koupíte okolo 5000 Kč, ve stejné cenové hladině se vyskystují i nejnižší modely 64GB CF. Formáty SD jsou ale přece jen o dost rozšířenější a podpora SDXC se bude v následující měsících zvyšovat. PhotoFast začne redukce provádat příští měsíc, cenu zatím neznáme.

Zdroj: TechConnect, PhotoFast, CompactFlash