Hlavní navigace

Photosynth: nový rozměr pro vaše fotografie

21. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Photosynth je nová aplikace, která umožňuje vytvořit trojrozměrné prostředí z běžných fotografií. Stačí, abyste pořídili 20 až 300 (toto rozmezí je optimum) fotografií nějakého objektu tak, aby se tyto snímky vzájemně překrývaly. Nebojte se zoomovat a pořizovat i detaily. Pomocí Photosynthu tyto snímky poskládáte do podoby připomínající 3D model.

Klasickou tvorbu panoramat v různých fotografických programech jistě znáte. Připravíte si několik snímků horizontu, které se vzájemně překrývají, spustíte příslušný software, snímky vyberete a počkáte, než je program poskládá do jediné fotografie. Trochu zjednodušeně by se dalo říci, že podobně funguje i Photosynth. Tato aplikace však pracuje se snímky pořízenými z různých úhlů, v různých detailech, z různých stran.

Výsledkem práce s Photosynthem jsou tzv. synthy. Jde o trojrozměrné modely, které Photosynth vytvoří na základě dodaných fotografií. Čím více fotografií dodáte, tím bude model kvalitnější. 3D prostředí umožňuje prohlížet různé detaily snímku, přibližovat, oddalovat, otáčet atd. Jak po obrazu posunujete myší, naznačuje Photosynth okraje fotografie, která tvoří část 3D modelu pod kurzorem. Stačí kliknout, okamžitě nazoomujete a prohlížíte fotografii v detailu.

Software a hardware pro Photosynth

Photosynth využívá technologii Deep Zoom, která umožňuje přenášet jen určité části celého obrazu, čímž se snižuje náročnost datového přenosu a zrychluje se práce se snímky. Abyste mohli s Photosynthem pracovat, je třeba si stáhnout asi 8 MB velký doplněk pro webový prohlížeč. Aktuálně jsou podporovány Internet Explorer 7 a Firefox 2 a 3 na platformě Windows, připravuje se i podpora pro počítače s operačním systémem Mac OS X.

Jelikož jde o 3D technologii, určitě tušíte, že práce s Photosynthem bude vyžadovat adekvátní počítač. Hardwarové požadavky by dnes nicméně měla většina současných počítačů splňovat - 256 RAM (doporučeno 1 GB), grafická karta se 64 MB paměti a podporou Aero (měly by fungovat i jiné, čili některé DirectX 6 a všechny DirectX 7).

Photosynth pro pasivní uživatele

Photosynth se skládá ze dvou částí. Každý z vás se může podívat na adresu photosynth.net, kde již teď najde řadu synthů, a to i z České republiky. Můžete si prohlédnout muzeum Karlova mostu, a to i do nejmenších detailů každé fotografie na jeho stěnách. Online aplikaci nechybí vyhledávání, takže se nebojte vyzkoušet, zda najdete i nějaký další známý objekt.

Photosynth pro fotografy

Druhou částí Photosynthu, je klientská část pro ty z vás, kdo se rozhodnou vytvořit vlastní synthy a uložit je na web. Microsoft vám dává zdarma k dispozici 20 GB prostoru, kam je můžete umístit. Potřebujete k tomu jen své Windows Live ID - předpokládám, že pro většinu z čtenářů tohoto webu to je známý pojem a jistě využíváte některou z aplikací Windows Live.

Pomocí klientské aplikace nahrajete na web fotografie, vyberete typ copyrightu, nastavíte název synthu, zadáte popisek, nastavíte tagy a počkáte, než se synth vytvoří. Musíte počítat s dobou nutnou k nahrávání snímků na server a s určitou časovou prodlevou při jejich zpracování. U malého počtu snímků se může pohybovat okolo pěti minut, u velkého počtu fotografií (okolo tří set) může zpracování trvat i půl hodiny.

Instalace Photosynthu

Abyste mohli Photosynth aktivně používat i pouze prohlížet hotové synthy, musíte si nainstalovat výše zmíněný doplněk pro webový prohlížeč. Na úvodní straně Photosynthu klikněte na tlačítko Go, poté se vám nabídne stažení doplňku, což učiňte klepnutím na Install. Stažený doplněk jednoduše nainstalujte potvrzením všech výchozích voleb a klikáním na tlačítko Next. Po dokončení instalace restartujte prohlížeč a znovu zavítejte na stránky Photosynthu. Nyní již bude vše připraveno k prohlížení.

Při prvním spuštění klientské aplikace Photosynthu budete vyzváni k zadání přihlašovacích údajů a k vytvoření profilu na Photosynthu. Stačí zadat své jméno (přezdívku) a krátký popisek. Po uložení můžete okno zavřít a vrátit se do Photosynthu. Do okna přidáte snímky, čím více a z různých úhlů, tím lépe a počkáte, než Photosynth dokončí jejich zpracování. Poté je vám nabídnuto prohlédnutí nového synthu - stiskněte tlačítko View.

Využití Photosynthu v praxi

Už jste domysleli význam Photosynthu pro svoje podnikání nebo jiné potřeby? Napadá mě využití na zámcích a v muzeích. Tam, kde je ve většině případů zakázáno fotit by expozice mohla být zpřístupněna právě pomocí Photosynthu - a nalákat tak zájemce ke skutečné návštěvě. Photosynth vám může zprostředkovat prostorový dojem i z míst, kam se jen těžko dostanete. Mohou jej využívat realitní firmy k vytvoření virtuálních prohlídek nemovitostí - práce s Photosynthem je naprosto jednoduchá a nevyžaduje žádné odborné technické znalosti, stačí pořídit sérii snímků a nahrát je na server. Využití se jistě najde mnohem více.

Vytvořený synth si můžete umístit pomocí značky iframe i na svůj web, funguje tedy podobně jako video na YouTube. První verze Photosynthu je tedy na světě, ale již teď se otevírá prostor pro další vylepšování. Pomocí tagů by do budoucna mohlo jít vytvářet synthy stejného objektu z fotografií různých uživatelů. Použití Windows Live ID by mohlo umožnit nastavovat oprávnění k prohlížení synthů. Synthy je nyní možné zasadit do map na Live Maps. Myslím, že do budoucna jistě dojde i k obrácenému propojení, tedy že při prohlížení Live Maps uvidíte informaci, že konkrétní objekt je k dispozici k prohlédnutí na Photosynthu.

Zde je ukázka vložení synthu na web:

MMF24

Photosynth se rozhodla využít i česká redakce National Geographic a připravuje projekty Česká nej místa a Rozhlédněte se (pražské věže). Během několika měsíců byste první synthy měli najít na www.national-geographic.cz. Další informace k Photosynthu najdete na blogu českého EE Teamu Microsoft nebo přímo na českém blogu Photosynthu. Dnes večer v 18 hodin se můžete zúčastnit předvedení Photosynthu v SecondLife a můžete i něco vyhrát. Podrobnosti tady.

V Microsoftu již pracují na dalších vylepšeních a nástrojích pro práci s fotografiemi a videem, jak jsme vás informovali v novinkách V Microsoftu pracují na novém 3D prohlížeči fotek a Unwrap Mosaics: tvorba 3D modelů z videa.