Hlavní navigace

Platformy AMD na příští dva roky

10. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Platformy – způsob společné propagace procesorů, čipsetů a grafických akcelerátorů od AMD, který se nikdy příliš neuchytil. Přestože v marketingu bude AMD nejspíše využívat značení Vision, definice a názvy platforem zůstávají nadále. Následující tabulka zachycuje ty desktopové pro roky 2010 a 2011.

Pokud jste čekali nějaké velké překvapení, musím vás zklamat. O šestijádrových Phenomech II s kódovým označením Thuban jsme vás již informovali, o severním můstku RD890 se tak nějak průběžně také mluví, stejně jako o jižních můstcích osmistovkové řady, a Radeony s podporou DirectX 11 jsou již na trhu.

Zřejmě nejzajímavější tedy budou dvě platformy označené růžovou barvou, která označuje, že použité procesory jsou vyráběny 32nm postupem. Základem high-endové platformy Scorpius se stane procesor Zambezi, který bude mít minimálně čtyři jádra. Označení patice „AM3r2“ naznačuje nějaké drobné vylepšení (nová verze HyperTransportu, podpora rychlejších DDR3…?). Jako grafický akcelerátor poslouží příští generace Radeonů.

MMF24

Poněkud volnějším způsobem je pak definována platforma Lynx, kterou bude pohánět APU (accelerated processing unit) Llano s integrovaným grafickým jádrem.

Zdroj: VR-Zone via Muropaketti

Autor článku