Hlavní navigace

Playstationy 3 namísto superpočítače

1. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sony nedávno zlevnilo svou herní konzoli Playstation 3 a to do takové míry, že prodej opět musí dotovat. Japonský výrobce doufá, že ztrátu pokryjí příjmy z prodejů her, HD televizorů a jiného příslušenství. V případě amerického ministerstva obrany (Department of Defense) s tím ale příliš počítat nelze. DoD nakoupí 2200 Playstationů, ze kterých (společně s 336 dalšími, které již vlastní) sestaví výpočetní cluster.

Server do 1U racku se dvěma procesory Cell na frekvenci 3,2 GHz by stál přibližně osm tisíc dolarů a nabídl by výpočetní výkon 2× 200 GFLOPS. Cell v Playstationu 3 pracuje na 2,4 GHz a jeho teoretický výkon je tak pouze 150 GFLOPS, avšak dvě konzole vyjdou na mrzkých 600 dolarů. „Téměř desetinásobný rozdíl v ceně za FLOPS činí ze Sony Playstation 3 jedinou schůdnou technologii pro high-performance computing využití,“ píše se v ověřovací studii, která již ze svého původního umístění zmizela, avšak zachytila ji všemocná Google cache.

CS24

Veřejné zakázky, na kterých si namastí kapsu soukromá firma, známe z naší banánové republiky až příliš dobře. Ale aby soukromá firma dotovala výpočetní cluster pro ministerstvo, to se přeci jen tak často nevidí.

Zdroj: ArsTechnica

Autor článku