Hlavní navigace

Po 13 letech vyšel finální Handbrake 1.0. Převede každé video

28. 12. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Populární open source transkodér Handbrake je vyvíjen již od roku 2003. Až letos na Štědrý den vyšla odladěná finální verze 1.0.0. Novinku můžete stahovat zdarma odsud, k dispozici jsou varianty pro Windows, OS X a Linux.

Vyšel Handbrake 1.0
Vyšel Handbrake 1.0

Francouzský nástroj má kompletně přepracované presety s nastavením parametrů pro moderní mobilní zařízení, přehrávače nebo web. Nově umí videa převádět do formátu VP9 a na procesorech Intel Skylake a novějších umí využít hardwarovou akceleraci QuickSync při kódování do H.265. Enkodér x265 v nové verzi slibuje lepší kvalitu, x264 zase vyšší rychlost. Přibyl nový deinterlace filtr i grafické nastavení pro nestandardní snímkovací frekvence nebo otočení obrazu. Z audio formátů umí nově enkódovat do Opusu.

Dále podporuje pass through (přenos bez enkódování) u Ultra HD videa s barevným prostorem BT.2020, stejně tak dokáže ponechat zvukové stopy v E-AC3, FLAC a Dolby TrueHD. Vylepšen je rovněž rendering titulků.

 

CS24

Handbrake je především šikovným uzlem spojujícím jiné open source knihovny pro zpracování obrazu, zvuku a titulků. Kromě zmíněných x264 a x265 v sobě obsahuje ještě libvpx (VP8/VP9), libbluray (dekódování BD), libav (multiplexingí) a dalších pro správné kódování textu nebo titulků. Pokud byste si je stáhli samostatně, museli byste vše používat přes příkazový řádek. Handbrake tomu ale nasadil grafické rozhraní a dokáže pracovat s různými knihovnami najednou.

Zdroj: Handbrake via Engadget